Afbeelding

Muurschildering fleurt achtergevel CC ’t Aambeeld op

Beleven

Bezoekers van het cultureel centrum worden binnenkort al vanop de parking onthaald met een artistieke muurschildering. Deze week startte de Spaanse streetartkunstenaar Dourone met het aanbrengen van een grote muurschildering op de achtergevel van CC ’t Aambeeld.

Met een muurschildering op de gevel van CC ’t Aambeeld wil het Cultureel Centrum Aartselaar meer kunst en cultuur naar buiten brengen en een prominente plek geven in de openbare ruimte. Het idee kwam er naar aanleiding van de 25ste verjaardag van het CC: in plaats van een eenmalig feest te geven, werd er gekozen voor een blijvende investering die cultuur promoot voor de hele gemeente, ook buiten het CC.
Nele Jacobs van de cultuurdienst licht toe: “In onze programmatie is er steeds meer plaats voor locatieprojecten om cultuur ook zichtbaar te maken buiten de muren van het CC en het te verspreiden over heel de gemeente. Een grote muurschildering  op onze gevel, die uitgeeft op de parking die we delen met twee vestigingen van een lagere school, een kleuterschool, een sporthal en de bibliotheek maakt dat vele inwoners mee kunnen genieten van dit kunstwerk. Ieder zal er zijn mening over hebben en er zijn verhaal in zien. Dat stimuleert dialoog en dat hebben we graag!”
Het Aartselaars ontwerp kwam tot stand onder begeleiding van The Crystal Ship vzw, dat samenwerkt met verschillende streetartartiesten. Er werd een lokale werkgroep opgestart met o.a. de scholen, de Bib en de omwonenden. Uiteindelijk koos men voor het kleurrijke ontwerp van de Spaanse streetart kunstenaar Dourone. Eind juli kon de werkgroep samenzitten met Dourone en bleken de betrokken partijen al snel op dezelfde golflengte te zitten. De schildering, die ‘verwondering’ uitstraalt, past bij de functie van het gebouw als gemeenschapscentrum, maar is ook in harmonie met de openbare ruimte errond.
Met het thema ‘verwondering’ wil het CC volgens Nele Jacobs in de eerste plaats het publiek en de kunstenaars aanspreken die het CC bezoeken: “We willen met onze activiteiten mensen prikkelen, verrassen en vol verwondering laten kijken en beleven. Verwonderd staan over het eigen kunnen of dat van andere artiesten.” Maar ook de omwonenden, leerlingen, en voorbijgangers moeten erdoor geïnspireerd worden: “Blijf verwonderd en hoopvol kijken naar alles wat er om je heen gebeurt, sta open, geniet en laat je verrassen”.
Tot 6 september is Dourone in België om aan zijn Aartselaarse opdracht te werken. Zo’n twee weken lang laat hij elke dag zijn creativiteit los op de achtergevel. Kenmerkend voor Dourones stijl zijn zijn kleuren en figuren. Vaak werkt hij rond een vrouwelijk portret, zoals nu ook in Aartselaar. Wie wil, kan de realisatie van de muurschildering live volgen. Dourone maakte in het verleden al diverse muurschilderijen voor grote steden zoals Lyon, Miami, Barcelona en Wenen. In België is er al werk van hem te zien in Brussel en Oostende.
In de toekomst krijgen nog meerdere openbare gebouwen rond de parking in de della Faillelaan een kleurrijk jasje. Het volgende project is de muur van baskethal De 2 ringen – volgende week start Aartselaar, opnieuw samen met The crystal ship, met het traject om de kunstenaar en het thema ervan te bepalen. Zo wil het gemeentebestuur meer kleur en hedendaagse kunst in de openbare ruimte brengen. Men hoopt bovendien dat de kunstwerken ook illegale graffiti zullen tegengaan.
Lees ook:
Opendeur bij De Brug vzw in Mortsel
Headliners van het komende Lintse cultuurseizoen op nieuwe graffitiwall
De zomer van Het Witte Paard