Afbeelding
Portret van een 'Vrome Vos' in de mooie stad Mechelen

Portret van een ‘Vrome Vos’ in de mooie stad Mechelen

reizen

De eigenschappen ‘slim’ en ‘sluw’ worden meestal aan een vos toegeschreven. In verhalen maakt hij vaak gebruik van de zwakheden van andere dieren om die dan te misbruiken en te misleiden en heeft hij daarmee meestal ook succes. Zo kennen we de vos allemaal.

Maar dat er ook een vrome vos bestaat, dat weten alleen de mensen, die het geluk hebben gehad er kennis mee te maken.

(lees verder onder de foto)

Ik hoor bij die gelukkigen, want vrienden namen mij op een dag mee naar Mechelen, naar het Groot Begijnhof, waar lang geleden de begijntjes huisden. Van bezoeken aan andere begijnhoven en na nog wat te hebben opgezocht in naslagwerken en op het internet kwam ik te weten dat door allerlei omstandigheden er op een bepaald ogenblik in het verleden een ‘overschot’ aan weduwen, wezen en alleenstaande vrouwen was. Sommigen onder hen konden in een klooster terecht, maar de anderen zochten hun heil in het samenwonen met andere vrouwen. Deze vrouwen stichtten hun eigen woongebieden, begijnhoven genoemd. Zij voorzagen samen in hun levensonderhoud en zo ontstond een stad in een stad met een bakkerij, brouwerij, verpleeghuis, kerk, ...

Deze vrouwen gedroegen zich als een religieuze orde, om te bewijzen dat ze geen hoeren waren. Ze wijdden hun leven aan God, maar legden geen eeuwige beloften van kuisheid, armoede en gehoorzaamheid af. Ze leefden nochtans volgens regels en heel sober. Door de Kerk werden ze echter misprezen en rond hun huizen werd een muur gezet met een poort. Die diende als een soort bescherming, maar zo kon de Kerk ook een oogje in het zeil houden.

In Mechelen woonde een heel groot aantal begijnen. Dat blijkt uit het bestaan van 2 begijnhoven, het Klein en het Groot Begijnhof. In beide begijnhoven vind je gezellige straatjes, die uitnodigen tot een wandeling. Kuierend over de kleine kasseien, waarmee de straatjes geplaveid zijn, kom je zo helemaal tot rust en kun je zelfs met de nodige verbeelding de begijntjes door de smalle, autoluwe straten zien lopen op weg naar hun typische huisjes.

(lees verder onder de foto)

In één van die huisjes vind je in de Acht Zalighedenstraat op nummer 3 de B&B ‘De Vrome Vos’. De vos verwelkomt je al boven de deur, maar ook in het huisje zit hij je op te wachten. Je wordt er hartelijk verwelkomd door de gastheer en meegetroond door het schattige, stijlvolle huisje, want de ‘woonkamer’ en de twee slaapkamers met badkamer en wc zijn rustiek en met smaak ingericht. Een deel van de decoratie en de meubels werden door de eigenares gemaakt en dat is zeker een verrijking. In de woonkamer kun je je gezellig neervlijen en genieten van een warme of koude drank. In de kamers lonken het antieke ligbad op poten en het grote bed naar je. Na een heerlijke nachtrust, word je verwend met een lekker, vers en uitgebreid ontbijt. Kaas, vlees, een eitje naar keuze, zelfgemaakte granola, witte chocopasta, pistolets, croissants en brood, ..., nee, je komt er niets te kort. De sfeer in het huisje zorgt ermee voor dat je er ten volle van kan genieten.

Vermits de straat autoluw is, moet je je auto wel ergens anders parkeren, maar daarvoor vind je voldoende plek binnen korte loopafstand.

Een bezoek aan Mechelen, aan het drukke stadscentrum of aan het oude stadsgedeelte, is zeker de moeite waard en dan is een overnachting in De Vrome Vos in het Groot Begijnhof, wat trouwens werelderfgoed is, zeker een aanrader!

Wie van rust, stilte en authenticiteit houdt, kan nergens beter verblijven.

devromevos.com

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding