Afbeelding

Frieda GHEYSENS: Edegemse haiku

Poëzie

Een haiku is een van oorsprong Japans gedicht, dat in de afgelopen eeuwen in de rest van de wereld steeds meer navolging kreeg. Inmiddels wordt deze vorm in vele landen en talen beoefend. Sommige westerse haikudichters houden zich precies aan de Japanse regels. Anderen, tot in Japan zelf, vinden dat het onzin is om daaraan in andere landen en talen zo strak vast te houden.


Een haiku bestaat uit drie regels: de eerste regel heeft vijf lettergrepen, de tweede heeft zeven lettergrepen, de derde opnieuw vijf lettergrepen.


Een voorbeeld


oh, oude vijver (5 lettergrepen)


een kikker springt van de kant (7 lettergrepen)


geluid van water (5 lettergrepen)


Een bekende haikubeoefenaar is de Edegemse FRIEDA GHEYSENS.


Zij schrijft regelmatig haiku’s voor o.m. het haikukwartaaltijdschrift VUURSTEEN. Zij bezocht de Haiku Masters in Japan en haalde toen een optreden voor de Japanse televisie. Het tijdschrift VUURSTEEN zit boordevol poëzie en interessante artikels.


Dichter van Gavere


In 2014 werd Frieda Gheysens ‘Dichter van Gavere’, een haikuwedstrijd waaraan tientallen dichters deelnamen, met het gedicht OPKOMENDE MAAN.


opkomende maan


mijn tuin wordt heraangelegd


met schemerbloemen


Enkele toeschouwers vonden het wel vreemd klinken dat de ‘Dichter van Gavere’ uit Edegem kwam … Repliek van Frieda Gheysens: “Ik heb familie in Gavere wonen …”


Boeken


Frieda Gheysens schreef ook enkele interessante haikuboeken, meestal uitgegeven in eigen beheer: Inside out, Drie kleine meisjes en Binnenstebuiten (2018), 60 pagina’s, hardcover, 21 bij 21 cm.


Wedstrijd


Van 1 oktober tot 29 februari 2020 wordt een internationale haiku-en tekenwedstrijd voor kinderen tot en met 15 jaar georganiseerd met als thema ‘sport’. De jury bestaat uit kinderboekenschrijfster Joke van Leeuwen, illustrator Annemarie van Haeringen en Marian Poyck.


Als toetje nog een mooie afsluiter …


Een winterochtend


zijn as verstrooid in het gras


ijzig koud de wind –


nog één keer door de kamers


morgen staat mijn huis te koop