Afbeelding

“Waar je ook bent” - Een uniek poppentheater over trauma en heling (16+)

Redactie

MORTSEL – Op vrijdag 19 april brengt Peter Adriaenssens een poppenspel over de wegen van trauma en heling. Met deze unieke voorstelling wil de ex-jeugdpsychiater de problematiek van traumaverwerking opentrekken naar een ruimer publiek. We vroegen Peter om wat toelichting over zijn originele initiatief.

Hoe ben je ertoe gekomen om deze voorstelling op touw te zetten?
Mijn beroepsleven als jeugdpsychiater speelde zich hoofdzakelijk af rond het thema trauma in de brede zin van het woord. Daardoor draag ik vele stemmen in mijzelf. Die wil ik graag in verbinding brengen met die andere taal die in mij leeft, die van het poppentheater. Kan ik andere mensen bereiken dan wie naar een klassieke lezing komt? Kan ik via deze weg inzicht delen en uitnodigen tot reflectie?

Na een reeks try-outs in Vlaanderen en Nederland werd het nagesprek met het publiek integraal deel van de voorstelling. Zo maken poppentheater en dialoog samen een voorstelling; niet meer alleen ‘voor’, maar ook ‘van’ het publiek.

Is trauma volgens jou een universeel gegeven in een mensenleven?
Trauma bestaat in veel gradaties en laagjes. Er zijn mensen die tegenslag hebben en vreselijke ervaringen hebben. Nu we leven in tijden van crisis komen steeds meer mensen vandaag dichter bij wat we trauma kunnen noemen. Niemand verwachtte dat een virus ons wereldwijd zou verlammen. We konden zelfs niet op adem komen, want daar begon een oorlog die er nooit meer zou komen - dat was ons beloofd. Die golf van energierekeningen was al evenmin voorzien. Heel wat mensen proberen wat minder naar het nieuws te kijken om optimisme te bewaren.

Waarom gebruik je Jan Klaassen en Katrijn als uitgangspunt?
In de 18de en 19de eeuw hanteerde Jan Klaassen de knuppel en was een vrouw afslaan standaardhumor. Hoe vergaat het hun vandaag? Hoe staan mensen die ernstige ervaringen hebben weer op uit hun traumatiserende verhaal? Niets hoeft te zijn zoals het is.

In deze productie volg ik de stemmen die trauma meemaakten, maar niet terechtkunnen bij wat gemiddeld werkt. Ze zijn op zoek naar een weg zonder duidelijke handleiding. Wat hen overkwam, ligt buiten de eigen controle. Wie de tijd neemt en naar het lichaam luistert, stelt vast dat het hoofd ons bang houdt.

Hoe kunnen we volgens jou het beste omgaan met trauma? 
Trauma overvalt of bekruipt je waar je het niet verwacht. Kan het leven met een deuk nog omarmd worden, niet als een tekort, maar als een andere sterkte? ‘Je moet proberen iemand te begrijpen die anders in elkaar zit dan jij’, zegt een pop. Dat is ook wat ikzelf mocht leren.

“Waar je ook bent” gaat enerzijds over dit onvoorziene. Hoe herinneringen, geluiden, blikken ons plots kunnen terugzetten in de tijd. Anderzijds gaat het om het belang van verbinding, het cadeau van familie, vrienden, collega’s. Mensen die de tijd nemen om oprecht te luisteren en die je welkom heten. Wat ontnomen werd, komt terug: een stem, maar wie staat er dán voor je klaar? Net door connectie met anderen kunnen de stemmen evolueren en opnieuw eenheid vinden.
Kom gerust luisteren en kijken. Zo laten we samen een weefsel groeien dat trauma omarmt en, waar mogelijk, heelt.

Bedankt, Peter en veel succes!

‘Waar je ook bent’, zorg dat je op vrijdag 19 april bij De Kompanie bent in de Pastoor Van der Auwerastraat 18 b2 in Mortsel.

Meer weten of reserveren: 
info@cosmo50.be - laatste tickets!

Voor voorstellingen: contacteer Peter Adriaenssens via poplaspeelt@gmail.com of www.popla.be.

Foto’s: Peter Adriaenssens

Fik Verbiest

Afbeelding