Afbeelding
Geen “oudmennekeshuis”, wel meer genieten met minder zorgen!

Geen “oudmennekeshuis”, wel meer genieten met minder zorgen!

Nieuws

Naar aanleiding van het eerste liveoptreden van Willy Sommers in de binnentuin van Assistentiewoningen ‘t Hof van Waerloos op maandag 10 mei, hadden we een gesprek met de plaatselijke woonassistente Sofie De Vocht.

Assistentiewoningen ‘t Hof van Waerloos

Dag Sofie, waarom Willy Sommers als gastoptreden bij de eerste “after vaccin”- bijeenkomst van jullie bewoners?

Sofie De Vocht - “We hebben allemaal Willy Sommers zien schitteren in het VTM-programma Liefde voor Muziek. We weten dat muziek van vroeger en nu heel belangrijk is voor onze bewoners. Wie beter dan Willy Sommers kon die gezamenlijke liefde voor muziek komen beantwoorden? Het was gewoon top!

Alle bewoners zijn reeds geruime tijd gevaccineerd zodat een openluchtevenement kon. Na vele maanden zonder gemeenschappelijke activiteiten deed het weerzien bij iedereen deugd. Het is een kleine stap naar een nieuw normaal.”

Wat zijn nu juist assistentiewoningen? Wat is het verschil met een serviceflat?

Sofie De Vocht - “Een assistentiewoning is de opvolger van de serviceflat maar dan met verscherpte regels op de toegankelijkheid, minimum oppervlaktes van de woningen en gemeenschapsruimte. Bij assistentiewoningen moet tevens een woonassistent aanwezig zijn.”

Wat is een woonassistent en wat doet die?

Sofie De Vocht - “De woonassistent of ook zorgassistent coördineert de nodige zorg voor elke bewoner. Ik ben 5 dagen aanwezig in onze residentie. Ik leg een bewonersdossier aan, heb frequent contact met de bewoners, help bij praktische en administratieve zaken en luister naar hun vragen. Op basis daarvan begeleid ik hen naar de service van het ziekenfonds van de bewoner en naar een aanbod op maat van allerlei comfortdiensten en zorgdiensten waarop de bewoners een beroep kunnen doen: warme maaltijden, pedicure, kapper thuis, schoonmaakhulp, vervoer, oppas, maar ook gezinszorg, thuisverpleging, enz.

De woonassistent is een vertrouwenspersoon voor de bewoners. In noodgevallen garanderen wij crisiszorg (snelle interventie 24/24) en overbruggingszorg (begeleiding naar nazorg, herstel, revalidatie).

Daarnaast zorg ik dat er leven is in de residentie. Ik organiseer zelf activiteiten, begeleid mensen naar activiteiten buiten de residentie of bied ontmoetingsmogelijkheden aan voor de bewoners.”

Wie kan verblijven in een assistentiewoning?

Sofie De Vocht - “De assistentiewoningen van ’t Hof van Waerloos zijn bedoeld voor 65+’ers die zichzelf nog kunnen redden. Willy Sommers zag ook dat het bij ons geen “oudmennekeshuis” is. Onze bewoners kunnen nog zelfstandig functioneren, maar komen bij ons wonen omdat er een pak kosten kwamen aan hun te grote huis. Of omdat trappen doen moeilijk wordt. Of omdat een veilige inloopdouche makkelijker is dan het oude bad. Of omdat het onderhoud van die grote tuin niet meer zelf lukt. Of omdat onze bewoners hun kinderen niet “lastig” willen vallen voor iedere kleinigheid, maar integendeel, waar hun kinderen gerust kunnen zijn dat hun ouders veilig kunnen genieten, met minder zorgen.”

“Onze bewoners zijn heel tevreden en geven positieve commentaar. In ’t Hof van Waerloos maken wij echt het verschil. Zowel ikzelf als zorgassistent als onze bouwheer/hoofdeigenaar wonen vlakbij en zijn dagelijks betrokken. De aanpalende terrassen van zowel het restaurant Frans & Yvonne als van dorpscafé Het Brouwershuis zorgen er mee voor dat bij ons eenzaamheid geen toegang krijgt.”

Meer info op thofvanwaerloos.be of telefonisch via 0478 38 03 19

Afbeelding