Afbeelding
Mortsel zoekt 936 vrijwilligers voor herdenkingsmoment cover

Mortsel zoekt 936 vrijwilligers voor herdenkingsmoment

cultuur

MORTSEL – Op 5 april 2023 zal het 80 jaar geleden zijn dat Mortsel getroffen werd door een geallieerd bombardement, dat 936 slachtoffers eiste, waaronder meer dan 250 kinderen en 1000 gewonden. Honderden woningen werden vernield. Het is de meest traumatische gebeurtenis uit de geschiedenis van de stad.

Op woensdag 5 april van dit jaar (tussen 14.45 en 15.45 uur) wil stad Mortsel dit feit herdenken op het Stadsplein. Daarom zoekt de stad 936 vrijwilligers die de slachtoffers van het bombardement symbolisch zichtbaar moeten maken. Op de foto kan je zien welke ravage dit bombardement aanrichtte. Auteur Tom Lanoye zal een passage over het bombardement voorlezen uit zijn jongste roman ‘De Draaischijf’.

Wie zich als vrijwilliger wil aanmelden kan zich laten registreren via www.mortsel.be/vrijwilliger5april of op het Stadsonthaal. Er zijn trouwens tal van tentoonstellingen, lezingen en voorstellingen gepland om het bombardement te herdenken met medewerking van o.a. Tom Lanoye, Pieter Serrien en Herman Van Goethem. Er is ook een historische wandeling met brochure, die je kan ontdekken via www.mortsel/be/5april.