Afbeelding

Losse stripflodders

cultuur
 • Na het voltooien van Thorgal nr. 36 stopt Robinski met het tekenen van ‘zijn’ held. De reeks wordt overgenomen door Fred Vignaux, die eerder Kriss van Valhar
 • Op zondag 2 december heeft de Zevende Stripbeurs van Heist-op-den-Berg plaats in de zaal De Zwaan van Heist-op-den-Berg.
 • Dirk Stallaert werkt aan een nieuwe stripreeks over K3. De scenarist is Bruno de Roover.
 • Sniper, het nieuwe album van Blake en Mortimer door Peter van Dongen is met een oplage van om en bij een half miljoen exemplaren dit jaar het meest verkochte stripalbum in … Frankrijk. Gelukkig is er dit jaar geen nieuwe Asterix, want die doen het niet met minder dan een miljoen.
 • Wie tussen Charleroi en Namen via Tamines rijdt, loopt de kans om staande gehouden te worden door twee echte striphelden. Op een rotonde buiten de stad staan sergeant Chesterfield en korporaal Blutch in vol ornaat ruzie te maken alsof ze zo uit de Blauwbloezen zijn weggelopen. Het uit kunsthars gegoten beeld werd de voorbije zomer onthuld in het bijzijn van de 82-jarige tekenaar Lambil die niet geheel toevallig in de hoofdgemeente Sambreville woont. Zijn figuren doen het verrassend goed in drie dimensies.
 • Nix (Marnix Verduyn) ontwikkelde voor uitgeverij Dupuis een nieuwe strip over ‘matchfixing’ in het voetbal. De strip werd in afleveringen van 60 plaatjes voorgepubliceerd op de site van Dupuis. Er komt ook een album van dat 140 pagina’s zal tellen. Death Fix is te vinden via Spirou.com en werd getekend door Ben de Wever (Benus) die al 10 jaar met Nix samenwerkt.
 • De Amerikaanse klassieker Nancy is geliefd om zijn fantasie en minimalistische stijl. Na een paar wisselingen is de strip nu voor het eerst na 80 jaar geschreven en getekend door een vrouw, Olivia Jaimes.
 • Je bent ervoor of je bent ertegen: verstripte boeken. Persoonlijk hebben de boeken over Bob Morane mijn tienerjaren helpen te kleuren. Sinds vorig jaar is Bob back in de vorm van een stripversie. De verouderde scènes werden in een nieuw jasje gestoken en uitgebracht door Le Lombard onder de reekstitel De nieuwe avonturen van Bob Morane, getekend door Dimitri Armand. De toon is anders en de helden zijn niet langer onkwetsbaar.
 • Erik Varekamp en Mick Peet hebben zich sinds vorig jaar met De Kennedy-files op de Kennedy’s gestort. Het eerste deel (De man die president wilde worden) vertelt over de loopbaan van peetvader Joe Kennedy die als geslaagd zakenman met de politiek in aanraking kwam.
 • Voor stripinsiders is de Lucky Lukestrip nummer 7 (Het Beloofde Land) van Jul (scenario) en Achdé (tekeningen) beslist het beste Lucky Lukealbum van de afgelopen tien jaar. De grappen zijn niet van de lucht en uiterst vindingrijk. Een geweldige knipoog naar het jodendom in het Wilde Westen. Lukes oude vriend Jack Stern (!) vraagt hem om een gunst. Er komt joodse familie van hem naar het Wilde Westen, maar hij durft ze zelf niet op te halen. Zijn familie denkt dat hij een geslaagd advocaat is, terwijl hij maar een cowboy is. Luke neemt de taak op zich en haalt de familie Stern op in Saint-Louis.
 • De Tweede Wereldoorlog staat nog altijd garant voor stripactie, spanning en duivelse complotten. In de nieuwe reeks Assassin’s Creed- Conspiracies 1 (Die Glocke) van Guillaume Dorison (scenario) en Jean Baptiste Hostache komt het gezin van Eddie Grom om bij een bombardement op Londen. Hij infiltreert in de hoogste contreien van nazi-Duitsland dat een atoombom ontwikkelt en Grom moet dat uiteraard trachten te voorkomen.
 • Voor (veel) oudere stripliefhebbers waren de horrorstrips van uitgeverij Warren het hoogtepunt van de tweede helft van de 20ste eeuw. Grote namen als Richard Corben, Neal Adams, Russ Heath, Alex Toth, Steve Ditko, Bernie Wrightson tekenden er pareltjes van de stripkunst voor. Er verscheen zelfs een Nederlandse editie van het moederblad In Amerika heeft tekenaar Richard Sala een blad opgezet in dezelfde stijl, The Creeps. Voor de teksten gebruikt hij schrijvers van toen en ook voor het tekenwerk komt af en toe een oude bekende langs. Op de website (http://www.thecreepsmagazine.com/) vind je niet alleen bestelinformatie, maar ook uitgebreide previews.
 • Familieziek van Adriaan van Dis, getekend door Peter van Dongen is een tragisch verhaal over ontheemd zijn, oorlogstrauma’s en het gevoel nergens bij te horen.