Afbeelding

Fanny als lokvogel

cultuur

Op 10 oktober 2018 verscheen het derde en laatste deel van de cyclus FANNY K. Vlaanderens meest begeerde vrijgezel uit stripland, Fanny uit de Kiekeboes, kreeg twee jaar geleden haar eigen stripreeks. Standaard Uitgeverij en Merho vertrouwden Fanny toe aan de bekende en uitstekende thrillerauteur TONI COPPERS voor de scenario’s en aan JEAN MARC KRINGS, de Franco-Belgische hand achter o.a. Agence Quanta en Violine, voor adembenemend tekenwerk.

Het was al een hele tijd te zien in de KIEKEBOES. Die strip evolueerde met de maatschappij en Merho hield zich zelden aan de do’s-and-don’ts van het genre. Het internet en de gsm kregen de voorbije jaren een steeds belangrijkere rol. Merho bleek ook niet vies te zijn van gevoelige, maatschappelijke thema’s. Zo kwamen geslachtsoperaties, lesbiennes, pornoproducenten en zelfs heroïneverslaving aan bod, waarbij Merho er wel over waakte dat de verhalen lichtvoetig en humoristisch bleven.
Ook Kiekeboes populaire dochter Fanny ging mee met haar tijd: haar vriendjes bleven bij haar slapen onder het ouderlijke dak (we zien het nog niet gebeuren in Suske en Wiske) en één van de hoofdpersonages, Fanny’s vriendin, de mulattin Tomboy, werd een alleenstaande jonge moeder die de kost verdient als prostituee: nooit gezien in de Vlaamse mainstreamstrip.
Eigen stripreeks “De natte droom van het Vlaamse stripverhaal” wordt Fanny wel eens genoemd. De hoogste tijd voor een eigen stripreeks waarin Fanny niet langer het naïeve tienermeisje is. Jaren ouder geworden, het huis uit en aan het begin van een professioneel leven. In het eerste album – Moordgriet – kwam Fanny erachter dat een goede vriendin en fotomodel in Genève op een vreselijke manier werd vermoord. Fanny zweerde de dader te vinden. Haar moed en doorzettingsvermogen blijken erg groot te zijn, maar de tegenstander is geraffineerd en niet aan zijn proefstuk.
Hoe het verder ging, kon de lezer vernemen in het tweede deel waarin Fanny de touwtjes in handen nam en terugsloeg.
In het derde en volgens de uitgever laatste deel van de cyclus (De lokvogel) ontrafelt Fanny de moord op haar vriendin, maar moet ze vluchten uit Zwitserland. Tijdens een waanzinnige tocht door Europa wordt Fanny gegijzeld door criminelen en opgejaagd door de politie, maar toch slaagt zij erin om heelhuids in Antwerpen te geraken. Daar wacht haar echter een onaangename verrassing. De vastberaden Fanny heeft geen andere keuze. Ze gaat de ultieme confrontatie aan met een nietsontziende bende.
48 blz., gebrocheerd, quadri, 21 bij 29,7 cm, prijs: 7,99 euro
Merho wordt 70! De geestelijke vader van de Kiekeboes en van Fanny wordt op 24 oktober zeventig. Dat wordt onder meer gevierd met een heel bijzonder album, waarin andere Vlaamse stripmakers een verhaal mogen vertellen met de personages van de Kiekeboes. Een getekende verjaardagstaart moet het worden. Onder meer Kim Duchateau (Esther Verkest, Nero), Nix (Kinky & Cosy, De Buurtpolitie), Gerben Valkema (Elsje, Suske en Wiske), Frodo De Decker (De Ridder, Otto) zegden hun medewerking toe. Helemaal de Kiekeboes, maar ook helemaal anders!
Verscheen op 10 oktober, gebrocheerd, quadri, 56 blz., 6,99 euro, 21 bij 29,7 cm
Afbeelding
Afbeelding