Afbeelding
Dilemma van Tille Vincent

Dilemma van Tille Vincent

Literatuur

Schrijfster Tille Vincent (°1963), geliefd bij veel (jong)volwassenen, schreef een roerend boek, getiteld DILEMMA over een meisje dat verneemt dat ze kanker heeft. Na haar studies aan de VUB werkte Tille Vincent in de magazinewereld en bij uitgeverijen. Het zou uiteindelijk tot haar veertigste duren voor ze fulltime auteur werd. Ze schreef o.a. de succesvolle Code 37-boekenreeks naar de gelijknamige televisieserie.

In Dilemma krijgt Anna te horen dat ze ongeneeslijk ziek is (zie leesfragment hieronder). Haar moeder licht meteen de school in, zeer tegen de zin van haar dochter Anna, die niet bijzonder populair is en die vreest dat men haar nu helemaal links zal laten liggen, maar het tegendeel gebeurt. Plots willen de meisjes haar vriendin worden en krijgt ze ook aandacht van de jongens. Tot ze op controle moet en te horen krijgt dat het een pijnlijke vergissing was: ze is niet ziek … Maar alles gaat nu goed en dat wil ze, koste wat het kost, zo houden … ‘Leven met een leugen’ wordt voortaan de gedragslijn van Anna. Geschreven in de ik-persoon versterkt dit nog het draagvermogen van het verhaal, dat niet alles kommer en kwel is.

Leesfragment uit Dilemma

“Uw dochter heeft kanker.”

De dokter kijkt ons van boven zijn brillenglazen met een veelbetekenende blik aan. Alsof het woord dat hij net heeft uitgesproken niet genoeg is om ons de stuipen op het lijf te jagen. Vanuit mijn ooghoek zie ik hoe mijn moeder haar hand op haar mond legt. Geruisloze tranen lopen over haar wangen en druppen op haar handtas, die zo keurig op haar schoot staat.

Ik wend mijn blik af en staar naar de punten van mijn schoenen. In mijn hoofd herhaal ik het woord K-A-N-K-E-R. Zes letters. Ik ben slecht in wiskunde, maar letters tellen kan ik als de beste. Het is een bizarre afwijking waaraan ik weinig kan doen.

Soms tel ik de letters van een woord in mijn hoofd: KUT, drie letters, KLOTE, vijf letters. Kanker, Kut, Klote, allemaal een K. Dat kan geen toeval zijn.

“Begrijpt u de gevolgen?”

Het duurt een seconde te lang voor ik opkijk.

“Anna?”, zegt mijn moeder. “Begrijp je wat de dokter zegt?”

Twee paar ogen staren me aan. Ik haal mijn schouders op en doe alsof ik de voorbije tien minuten geluisterd heb.

“Jaja”, antwoord ik op de vervelende toon waar ik zelf een hekel aan heb. “Kanker. Ik ga dood. Life’s a bitch and then you die”.

Wat ben ik toch een onuitstaanbaar kind. Mijn moeder legt haar hand opnieuw op haar mond. Ze spert haar ogen wijd open. Ik hoor de dokter iets sussend zeggen, maar er zit te veel ruis in mijn hoofd om het goed te verstaan. Hij veegt de papieren bij elkaar die op zijn bureau liggen en stopt ze in een blauwe map.

“Je kansen op genezing zijn klein maar reëel”, zegt hij terwijl hij mijn map op de stapel naast hem deponeert. Ik tel de mappen. Het zijn er zestien. Kregen ze vandaag allemaal te horen dat ze kanker hadden? Zes letters? En dat ze doodgingen? Vier letters? De dood is korter dan de ziekte zelf. In letters.

“We beginnen overmorgen met de behandeling”, zegt de dokter. “Je kan gerust naar school zolang je je goed voelt. Voor veel mensen is school zelfs een prettige afleiding. Als je in het ziekenhuis moet blijven, kan je van hieruit de lessen volgen. Tegenwoordig zijn we goed in die dingen.”

Hij staat al pratend op en schudt mijn moeders hand. Mij kijkt hij niet meer aan. ASSHOLE. Zeven letters. Wie heeft hier kanker? Zij of ik?

Tille Vincent: Dilemma, paperback, young adult, 15+, 280 blz., uitgeverij Van Halewyck, prijs: 19,99 euro