Afbeelding
Pixabay

Leven en Welzijn - Goed in je vel

Leven en welzijn

Waar blijft de zon? Na een herfst en winter met veel regen en alle tinten grijze wolken snakken we weer naar zon. Heeft dit invloed op ons humeur? Zeker weten! Als dan ineens de zon tevoorschijn komt, fleuren we direct op.

Je goed voelen
Al lachend zeg ik wel eens dat ik leef op zonne-energie. Dat klopt ook deels, aangezien ons lichaam onder invloed van de zon vitamine D aanmaakt. Die hebben we niet alleen nodig voor sterke botten en gewrichten, voor onze spieren en een goede immuniteit, ook ons energiepeil en onze gemoedstoestand ondervinden hiervan de positieve effecten. Bij een gebrek aan vitamine D ervaren we al eens een gevoel van neerslachtigheid, moedeloosheid en vermoeidheid.

Zelfzorg
Vitamine D alleen volstaat niet, zowel lichaam als geest hebben meer nodig. Goed voor onszelf zorgen klinkt misschien eenvoudig, maar toch blijft het moeilijk om onze grenzen aan te geven. Wie geen duidelijke lijn trekt, ondervindt daarvan nadien de nadelige gevolgen. Te veel werk of de combinatie met gezin of familie zorgt ervoor dat we soms kopje-onder gaan. Een keer ‘neen’ zeggen kan misschien zorgen voor fronsende wenkbrauwen bij degene die je hulp (nog eens) inroept. Er is echter niets mis met zelfzorg. Jij bent uiteindelijk degene die voelt wat je aankan. Daarover hoeft niemand anders te beslissen en het belangrijkste daarbij is, dat we ons daarover niet schuldig hoeven te voelen.

Leven in balans
De jongere generatie lijkt beter met grenzen om te kunnen. Ze wil wel werken, maar niet meer ten koste van de eigen gezondheid. Wanneer de werkomgeving hen niet langer bevalt, zoeken de jongeren een andere job. Jobhoppen heet dat dan. Soms willen ze meer ervaring opdoen in een andere sector of afdeling. Ondervinden jongeren dan minder last van overspanning en burn-out? Neen, uit onderzoek blijkt dat steeds meer jonge mensen ten prooi vallen aan de ratrace van elke dag. Zelfs onder studenten stijgen de cijfers van burn-out. Niet alleen studeren vraagt energie. Sommige studenten werken tussendoor om hun studies of kamer te financieren. Deelnemen aan sociale evenementen mag niet ontbreken. Dan wordt het soms allemaal een beetje te veel en verliezen ze de pedalen. Dan zwijgen we nog over het gsm-gebruik en sociale media. De technologie evolueert zo snel dat ons brein niet kan volgen en dan geraken we overprikkeld, met alle gevolgen van dien.

Veerkracht
Hoe kunnen we voorkomen dat mensen bezwijken onder stress? Door de veerkracht te vergroten! Er zijn zoveel technieken en sporten die je kunnen helpen om je weerbaarder te maken. Ademhalingstechnieken met of zonder adembegeleiders, zoals hartcoherentie of boxbreathing kunnen helpen. Mindfulness, bewust worden van je lichaam en in het moment zijn, in het hier-en-nu, kan helpen. Anderen zweren bij yoga of tai chi, waarbij je ademhalen combineert met bewegingen. Beweging op zich is zeker goed, dat hoeft geen zware sporttraining te zijn, gewoon wandelen of fietsen kan al helpen. Om uit een burn-out te geraken is er soms meer nodig. Je energiepeil weer op niveau krijgen blijkt al een eerste uitdaging.

Luisteren naar je lichaam
Zolang we ons goed denken te voelen blijven we doorgaan. Ons lichaam geeft echter wel signalen wanneer we te ver gaan, maar meestal negeren we die. We blijven voortploeteren en geven niet op, want opgeven staat niet in ons woordenboek. Sommigen ervaren tijdens die overspanning hyperventilatieklachten of paniekaanvallen. Wat de meeste mensen niet weten, is dat dit eigenlijk een beschermingsreactie van ons lichaam is om te melden dat we over onze grenzen gaan. Uiteindelijk beslist ons lichaam op een gegeven moment dat het genoeg is geweest. Ondervind je dat je er zelf niet uitgeraakt? Durf hulp te vragen! Je huisarts kan je zeker doorverwijzen naar de juiste hulpverleners. Dat is absoluut geen teken van zwakte, maar een moedige eerste stap op weg naar beterschap. Er is niets mis mee om even de tijd te nemen en alle zaken opnieuw op een rijtje te zetten. Bezie het als een reflectiemoment, wat wil ik nog wel, wat wil ik niet meer. Houd dit doel voor ogen en je bent op weg naar weer goed in je vel!

Kristel Van Doorslaer

www.activational.be