Afbeelding

Dag van de Jeugdbeweging: tegendraads JNM

Interviews

Op 19 oktober is het weer dag van de jeugdbeweging, de jaarlijkse feestdag van de 250.000 jongeren die aangesloten zijn bij een jeugdbeweging. Zij trekken dan massaal in uniform naar school. De rest van de dag kunnen ze aansluiten bij een hele boel acties, zoals ontbijten, kampvuren, enzovoort.

Deze week loopt trouwens ook de Week van het Bos. Wij gingen op zoek naar een jeugdbeweging die de twee evenementen combineert en kwamen uit bij JNM. Lid Hanne vertelt er ons meer over.

Beste Hanne, je zit in het bestuur van JNM Antwerpen. Vertel je ons eerst wat meer over JNM?
JNM staat voor: Jeugd voor natuur en milieu. Zoals de naam al zegt, zijn we een jeugdbeweging die extra inzet op natuur en milieu. Zo trekken we vaak de natuur in op excursie om de natuur te bewonderen en om te leren. We zijn erg begaan met het milieu, een belangrijk thema in de 21ste eeuw. We willen hierover niet alleen nadenken, maar ook actie ondernemen en de boodschap verspreiden.
Hoe lang ben je zelf al bezig met JNM?
Ik ben op mijn 8 jaar in de JNM geraakt, via een vriendin van mijn mama. Ik was al eens naar vriendjesdagen van de Scouts en de Chiro geweest, maar dat vond ik niet zo leuk. De JNM sprak mij meer aan. Ondertussen geef ik al 7 jaar begeleiding in JNM Antwerpen en zit ik 3 jaar in het hoofdbestuur van JNM vzw.
Iedereen kent wel de Scouts, de Chiro, enzovoort. Waarin onderscheidt JNM zich van de “klassieke” jeugdbewegingen?
Uiteindelijk zijn wij een jeugdbeweging zoals de andere. We spelen spelletjes, gaan op kamp … Waarin wij vooral uitblinken, is onze inhoud. Wij zijn veel bezig met de natuur en gaan heel vaak op tocht. Dan gaan we op zoek naar verschillende soorten planten en dieren. We zijn ook bezig met het milieu en doen bv. acties of filocafés. Ik heb ontzettend veel bijgeleerd van de JNM. Een iets kleiner verschil is bv. dat wij een leeftijdsgrens hebben. Op je 26 moet je uit de JNM stappen. Dat klinkt misschien hard, maar dat maakt JNM een echte jeugdbeweging voor en door jeugd. Uiteindelijk stoppen veel mensen toch rond die leeftijd. Wij hebben ook geen vaste datum of plaats om af te spreken. We hebben wel een lokaal, maar we gaan vaak naar natuurgebieden of parken. Soms is er een activiteit op zaterdag en soms op zondag. Je bent vrij om te kiezen wat het beste bij je past en naar welke activiteit je wil/kan komen.
Waarom zouden jongeren zich bij jullie moeten aansluiten?
Als je het gevoel hebt dat andere jeugdbeweging niet echt bij jou passen, als je een hart hebt voor natuur en milieu en vooral als je graag een beetje tegendraads bent. Je hoeft bovendien bij ons geen begeleiding te worden boven 16 jaar. Wij doen ook gewoon activiteiten voor onszelf om lekker te chillen en om de natuur in te trekken, om na te denken en dingen bij te leren en in vraag te durven stellen.

Plannen jullie speciale activiteiten voor de ‘Week van het Bos’ of de ‘Dag van de jeugdbeweging’?
We proberen dat wel, omdat dit uiteraard thema’s zijn die dicht bij ons staan. Soms lukt het echter niet omdat we te weinig begeleiding hebben die vrij is, of omdat het niet past in onze puzzel aan activiteiten. Als het ons niet lukt, zullen we uiteraard wel reclame maken. Op de ‘Dag van de jeugdbeweging’ zullen we ook bij het ontbijt staan, maar verder doen we niets speciaals.
Wat staat er verder nog op de planning bij JNM Antwerpen?
Onze activiteiten kan je op onze website vinden. Waar ik persoonlijk wel naar uitkijk, is werken in de samentuin in Silsburg en de klimaatmars in Brussel op 2 december, waar we met zoveel mogelijk JNM’ers naartoe willen gaan. Ik ga dan ook meespelen in een sambaband.
Bedankt Hanne!
Interesse? Kijk op de website van JNM voor meer info! We wensen alle jeugdbewegende jongeren een leuke Dag van de Jeugdbeweging!
Afbeelding