Huisdieren en vuurwerk, een moeilijke combinatie?

0

Veel dieren schrikken van vuurwerk, soms met grote gevolgen. Maak je je ook zorgen over je huisdier en het vuurwerk bij de overgang van oud naar nieuw? Deze tips kunnen het leed hopelijk toch wat verzachten. Veel succes en gelukkig nieuwjaar!

* Creëer een veilige schuilplaats. Die kan je al 2 weken vooraf installeren zodat je dier aan de schuilplaats went en er zich thuis voelt. Voor een hond kan dat bijvoorbeeld een bench zijn. Katten verstoppen zich graag onder het bed, in een kast of op een hoge plaats. Als je dier zich verstopt op een ongewone plaats, probeer het daar dan niet weg te halen: op dat moment beschouwt je dier die plek als veilig.

* Behandel je dier niet anders dan dat je gewoonlijk zou doen. Routine is belangrijk om je huisdier niet in de war te brengen. Laat je hond wel zeker twee uur voor het begin van het vuurwerk uit.

* Je kan je huisdier vooraf laten wennen aan het geluid van vuurwerk aan de hand van geluidsfragmenten. Dat alles uiteraard met mate.

* Sluit tijdens het vuurwerk gordijnen en rolluiken, steek het licht aan en blijf binnen. Zo zijn lichtflitsen al minder zichtbaar.

* Hou je dier weg van buitendeuren, zodat het niet naar buiten kan lopen als de deur onverwacht open zou gaan.

* Zet de radio of tv aan om de geluiden te camoufleren.

* Blijf zelf kalm. Zeker honden kunnen jouw emoties spiegelen. Als je zelf kalm bent, is er een grotere kans dat jouw huisdier dat ook blijft.

* Als je hond in paniek raakt, probeer hem dan niet te aaien. Dat kan hij namelijk zien als een beloning. Als hij zelf contact zoekt, kan je hem natuurlijk wel vasthouden of zachtjes masseren. Je kent je hond zelf het beste: als je hem blijft vasthouden terwijl hij echt weg wil, kan hij agressief worden. Probeer de situatie zelf goed aan te voelen.

* Probeer je dier af te leiden gedurende het vuurwerk met denkspelletjes of kauwspeeltjes.

* Beloon je huisdier royaal bij gewenst gedrag tijdens het vuurwerk.

* Als je huisdier erg bang was tijdens het vuurwerk, hou het dan nog enkele uren binnenshuis.

* Controleer je tuin naderhand op restanten van vuurwerk. Niet-ontplofte restanten kunnen alsnog ontploffen.

* Weet je uit ervaring dat je dier abnormaal angstig wordt bij vuurwerk, dan kan medicatie in extreme gevallen een hulpmiddel zijn. Raadpleeg altijd je dierenarts!

* Raadpleeg je dierenartsenpraktijk voor meer info of in geval van twijfel.

Een aantal van deze tips zijn trouwens ook bruikbaar bij onweer, bijvoorbeeld.

Jammer genoeg zijn er maar weinig manieren om dieren echt ‘gerust’ te stellen of te helpen. Bij paniek bestaat de mogelijkheid dat – zeker grote – dieren zichzelf verwonden. Heeft je dier angst? Blijf er dan bij of logeer voor een nachtje in een gemeente waar vuurwerk dit jaar verboden is!

Bronnen: www.wellopet.be, www.huisdierinfo.be, www.licg.nl

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here