Afbeelding
Daisy Daisy

Zwangerschap en drinken

Gelukkig gezond

Hoewel alcohol in matige hoeveelheden geen neuronen (= hersencellen) doodt, is er toch een toxisch effect op zich ontwikkelende neuronen in de foetus, dus prenataal. Alcohol kan jonggeboren neuronen doden en hun noodzakelijke verplaatsing in het brein van de foetus verstoren. Gevolgen zijn een gekrompen brein en een levensgevaarlijk verlies aan neutronen dat in het latere leven nauwelijks nog goed te maken is.

Hoewel enkele kwalijke effecten van zwaar drinken omkeerbaar zijn, is een vermindering van het aantal neuronen zeer ernstig. Jarenlang zwaar drankmisbruik kan leiden tot hoge bloeddruk (beroerte, infarct) en zelfs een vorm van dementie, wat het syndroom van Korsakov genoemd wordt. Hierbij gaan oude herinneringen verloren en vormen de patiënten geen nieuwe herinneringen meer. 

Een relevante vraag voor velen onder ons is of je brein ook beschadigd wordt door matig alcoholgebruik. Het antwoordt luidt: neen. Veel mensen denken dat matig drinken dezelfde soort effecten moet hebben als zwaar drinken, maar dan wat minder. De oermensen hebben al een systeem ontwikkeld om alcoholresten in het lichaam te neutraliseren. Oermensen en apen (allebei ‘primaten’ genoemd) waren verlekkerd op (zoete) bessen en daarvan was er na verloop van tijd steeds een gedeelte op natuurlijke wijze ‘gealcoholiseerd’. De huidige volwassen mensen kunnen dus gemakkelijk alcohol verwerken als het maar met mate is. Een groot Japans onderzoek toonde aan dat de inname van 50 g ethanol (= chemische naam voor alcohol) (overeenkomstig met drie glazen wijn, bier of gedestilleerd) geen meetbaar effect heeft op de menselijke hersenstructuur. Zo is men tot de breedgedeelde opvatting gekomen dat mannen maximaal twee glazen per dag kunnen drinken en vrouwen één, zonder nadelig effect op de hersenstructuur of de cognitieve (= kennis) vaardigheden (behalve zolang je onder invloed bent natuurlijk).

Rode wijn is waarschijnlijk zelfs gezond (= onderzoeken Universiteit Bordeaux). Een stof in rode wijn die waarschijnlijk verantwoordelijk is voor het positieve gezondheidseffect zou wel eens resveratrol kunnen zijn. Deze kleurstof zit in de schil en de pitjes van rode (= blauwe) druiven, veel minder in witte wijn of witte druiven.

Wie geen rode wijn lust, kan die resveratrol uit rode (= blauwe) druiven halen!

Conclusie: zwangere vrouwen drinken best weinig of geen alcohol, volwassenen drinken alcohol met mate zonder vrees. De huidige tendens tot afwijzing van matig gedronken alcohol is onwetenschappelijk.

dr. apr. Paul Nijs