Alarmsignalen kanker cover
Alarmsignalen kanker cover

Alarmsignalen kanker

Gelukkig gezond

Mensen die klachten hebben aan de hierna opgesomde organen of weefsels, zouden onverwijld naar de dokter moeten gaan volgens de Stichting tegen Kanker. Oncologen waarschuwen dat mensen de nodige screenings en controles veel te lang uitstellen, waardoor kankers later ontdekt worden en veel moeilijker of helemaal niet meer te behandelen zijn.

# DARMEN
Darmspecialisten raden de bevolking boven 50 jaar aan om zich elke twee jaar te laten testen. Intussen moet je zelf alert zijn voor veranderingen. Heb je weken last van een veranderde stoelgang, ga dan op controle. Nog een rode vlag: bloed en slijm. Oppassen met buikkrampen en een pijnlijke drang tot ontlasting, het kan wijzen op een lagergelegen tumor.

# ALVLEESKLIER (PANCREAS)
Pancreaskanker wordt moeilijk ontdekt, vaak toevallig door onderzoek naar andere ziektes of symptomen. Als je zeer waakzaam bent, merk je toch kleine indicaties, zoals het plots opduiken van suikerziekte of pijn in de bovenbuik. Eenmaal vastgesteld, is pancreaskanker in vele gevallen dodelijk.

# GESLACHTSDELEN EN NIEREN
In de meeste gevallen zijn de symptomen van baarmoederhalskanker bloedverlies na seksuele handelingen, of pijn tijdens het vrijen. Bij vrouwen na de menopauze spreken we ook over ongecontroleerd bloedverlies, pijn in het bekken, of moeilijkheden bij het plassen. Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen. Hij wordt meestal ontdekt bij een routinebloedonderzoek. Aanbevolen wordt om zich vanaf vijftig jaar te laten testen. Een zwakke urinestraal en pijnlijk plassen kunnen ook aanwijzingen zijn. Een tumor in de nieren geeft vage symptomen. Patiënten spreken dan over pijn in de lende of een verstopte ureter die van de nier naar de urineblaas loopt. Bij blaaskanker zijn de symptomen duidelijker. Ga naar de uroloog als je bloed plast. Bij een echt blaasgezwel nemen de klachten niet af zoals bij een vulgaire blaasontsteking.

# BORSTEN
Spoor knobbels in borst of oksels regelmatig op. Vochtverlies via de tepel of het helemaal intrekken ervan wijst op onraad. Ook contourverandering van de borst of het krijgen van een sinaasappelhuid zijn niet te verwaarlozen alarmsignalen.

# HERSENEN
Twee weken of meer langdurige hoofdpijn kan een teken aan de wand zijn. Ook een plotse epilepsieaanval en een (tijdelijk) uitvallen van motorische functies moeten onderzocht worden. Naar de neuroloog gaan bij spraakverlies, stemmingswisselingen of evenwichtsstoornissen is ten zeerste aan te raden.

# HALS
Plots vermageren, vermoeidheid en slikproblemen kunnen wijzen op slokdarmkanker. Mensen die last hebben van zure reflex en oudere mensen zijn er vatbaar voor. Ook gezwollen halsklieren kunnen bij volwassenen wijzen op een gezwel (niet bij kinderen!).

# LONGEN
Bij longkanker gaat het in 85 procent van de vaststellingen om rokers. Vrouwen worden vaker getroffen. Als de typische rokershoest verandert van frequentie, scherper of pijnlijker wordt en de fluimen toenemen, kleverig worden en bloed bevatten, laat dan dadelijk een longfoto nemen. Een aanslepende bronchitis of longontsteking kan ook wijzen op een tumor. Algemenere symptomen zijn: het veranderen van de ademhaling (kortademigheid) en een doffe, vage pijn in de borstkas.

# HUID
Veranderende vlekjes moeten regelmatig gecontroleerd worden. Ook (kleine) wondjes die maar niet willen genezen, kunnen op iets meer wijzen; als het korstje wel heel snel loslaat bijvoorbeeld, of maar blijft jeuken.

dr. pharm. Paul Nijs