Stress maakt je grijs cover
Stress maakt je grijs cover

Stress maakt je grijs

Gelukkig gezond

“Om grijze haren van te krijgen”, zeggen ouders weleens, als de kinderen weer de oren van hun kop zeuren. Uit onderzoek door de Harvard Universiteit blijkt nu ook daadwerkelijk dat stress onze haren sneller grijs doet uitslaan. Volgens de overlevering zou Marie-Antoinette na haar arrestatie in één nacht grijs geworden zijn uit angst voor de guillotine. De Amerikaanse senator John McCain was op zijn 36ste al grijs, nadat hij vijf jaar in een gevangenenkamp had gezeten tijdens de Vietnamoorlog en in ‘Twin Peaks’ verschijnt Leland Palmer plots met spierwitte haren, nadat hij het nieuws van de gruwelijke moord op zijn dochter Laura vernam.

Het onderzoek van Harvard bevestigt nu wat huis-tuin-en-keukenwijsheden al langer vermoeden. Van stress worden onze haren effectief sneller grijs. Stamcelbiologen onderzochten de effecten van stress op muizen door hen vast te gespen, te onderwerpen aan fel licht of hun hokken plots te kantelen. Door deze zo getriggerde ‘vlucht- of vechtreflex’ komt een hormoon vrij dat de stamcellen vernietigt die haarpigmenten aanmaken. Wanneer uit datzelfde haarzakje een nieuw haar groeit, zijn er geen pigmentcellen meer om het zijn natuurlijke kleur te geven en wordt het dus een wit of grijs exemplaar.

Ook dermatologen die patiënten met haaraandoeningen als vroegtijdige kaalheid of premature grijze haren behandelen, kennen het fenomeen. Door stress in amper één nacht plots grijs worden, kan volgens hen niet, maar soms duurt het proces slechts ongeveer 5 dagen. De artsen hebben het dan over een acute vorm van de auto-immuunziekte pleksgewijze kaalheid, ‘Alopecia areata’ in het jargon, waarbij verspreid over het hele hoofd haren uitvallen. De ziekte wordt inderdaad getriggerd door stress en valt vooral de pigmentcellen in het hoofdhaar aan. Alleen gekleurde haren vallen dus uit, waardoor mensen met een peper-en-zouthaardos alleen nog hun grijze haren overhouden.

In de praktijk zien artsen af en toe frappante voorbeelden bij mensen die door stress of verdriet inderdaad ook uiterlijke veranderingen krijgen. Na het overlijden van hun partner, zien ze er effectief een aantal jaren ouder en grijzer uit.

Specifieke, echt natuurlijke medicijnen tegen het grijs worden van haren zijn bij mijn weten nog niet te verkrijgen. Commerciële middelen en methodes zijn er wel. Net zoals voor ongeveer alle menselijke ziektes en kwalen worden de klassieke preventieve middelen aangeraden: dagelijkse beweging, juiste voeding en … het vermijden van stresstoestanden. Een dergelijke levenswijze blijkt noodzakelijk te zijn voor de gezondheid op alle gebied, ook voor wat betreft grijs worden.

dr. pharm. Paul Nijs