Focus op kunstenaars in de Zuidrand Mortsel - Edegem - Rumst cover
Focus op kunstenaars in de Zuidrand Mortsel - Edegem - Rumst cover

Focus op kunstenaars in de Zuidrand Mortsel - Edegem - Rumst

Focus op kunstenaars

Deze maand brachten we een bezoek aan een wel heel speciale familie. Een muzikaal trio bestaande uit vader Dries De Maeyer en de tweeling Suus en Gijs. Het trio vormt een instrumentaal muziekgroepje bekend onder de naam ‘Niveau Chapeau’.
Muziek en creativiteit blijken in de familie te zitten.

Vader Dries en zonen Gijs en Suus De Maeyer

Vader Dries, een 53-jarige orthopedagoog in het buitengewoon onderwijs, startte zijn muzikale carrière bij de Mortselse oerformatie ‘De Plakband’. Vervolgens maakte hij deel uit van de Gentse bluesband ‘Blues on the Road’ en tevens van ‘Almost Folk’, een groep uit de Gentse folkwereld.
Later speelde hij bij verschillende gelegenheidsgroepjes en coverbands en actueel is hij actief bij ‘Yapa3’ en ‘Decent Groove’.
Dries speelt basgitaar, maar ook gitaar, mandoline en mondharmonica. Zijn muzikale opleiding mag je volledig autodidactisch noemen.
Aanvankelijk was hij het die de eerste muzikale kennis op een speelse manier overbracht op zijn zonen. Nu stelt hij echter vast dat hij vooral geschoold wordt door zijn twee zonen.

Zoon Gijs
Zoon Gijs, een 20-jarige student muziek aan het conservatorium in Gent, is niet alleen gebeten door muziek. Gijs is ook scoutsleider en lid van de Koninklijke Harmonie Rupelzonen.
Gijs startte zijn passie voor muziek met de altsaxofoon. In de muziekacademie in Boom kreeg hij van Maarten De Splenter zijn eerste lessen en maakte hij kennis met klassieke werken en werd hij gestimuleerd om te improviseren.
Op 11-jarige leeftijd trad hij voor de eerste keer op in het buitenland (International Saxfest in Wenen) en volgde meerdere muziekkampen. Hij speelde in meerdere gelegenheidsgroepjes en Gijs is actueel vast lid van de dixielandgroep ‘Dixie 6’.
In 2018 combineerde hij de klassieke altsaxofoon met jazz op tenorsax bij Ruben Valle Elorriaga. Na enkele jaren verkoos hij volledig te gaan voor jazz. Marjan Van Rompay bereidde hem voor op de toelatingsproeven aan het conservatorium in Gent waar hij les krijgt van onder meer Bart Defoort.
Gijs bespeelt niet alleen alt, tenor- en sopraansaxofoon, maar ook klarinet en gitaar.

Zoon Suus
Tweelingbroer Suus, eveneens student jazzdrum aan het conservatorium in Gent, werd ook besmet door het muzikale virus. Ook hij is scoutsleider, sportief (heeft meerdere atletiekrecords op zijn naam staan) en lid van dezelfde harmonie in Boom.
Suus’ muzikale interesse startte toen hij als kind een blokfluit met barokke boring vroeg aan de sint.
Hij volgde notenleer aan de muziekacademie in Boom en koos drum als instrument. Walter De Kunst bracht hem de basistechnieken bij en later volgde Suus hier ook een specialisatietraject: onder andere verdieping in het slagwerk bij Jonathan Beyers, jazzdrum bij Tijl Piryns, verdergezette notenleer bij Mitchel Wolput en compositie bij Maarten De Splenter.
Als 17-jarige schreef hij zijn eerste compositie voor harmonieorkest: ‘About A River’.
Suus nam deel aan meerdere muziekkampen, speel(de)t in verschillende muziekensembles en maakt nu deel uit van de Belgische Punkband ‘Rehash’. Hoe klassieke muziek, jazz en punk blijkbaar een muzikaal talent kunnen vormen en aanzetten tot creativiteit!
Suus speelt niet alleen slagwerk, hij speelt ook piano, trompet, gitaar, basgitaar, mandoline, ...

Vanwaar de naam Niveau Chapeau?
Dries vertelt me dat de naam er kwam na een brainstorming met alle leden van de familie. Na de aanslagen in 2016 wilden ze niet bang wegkruipen en besloten ze om als straatmuzikanten op te treden om mensen op te vrolijken en de angstcultuur die er toen heerste te doorbreken.
Ze trokken naar grote steden met muzikaal vrolijke melodietjes. Als straatmuzikanten opteerden ze om een hoed op te zetten en ook om kwalitatief hoogstaande performances af te leveren: optreden en muziek met een bepaald niveau. Een niveau dat gemeten kon worden op basis van de opbrengsten die telkens konden aangetroffen worden in de hoed: voorbijgangers konden immers een bijdrage schenken als bedanking.
Vandaar dus de naam ‘Niveau Chapeau’.

De ervaringen, opgedaan als straatmuzikanten, resulteerden ondertussen in veel gevraagd worden voor huwelijks- en verjaardagsfeestjes, recepties, jubileums, wijk- en bedrijfsfeestjes, braderieën, onlineconcerten, ... en dit zowel in binnen- als in het buitenland (Duitsland, Frankrijk, Nederland, ...).

Het repertoire van Niveau Chapeau is uitgebreid en behelst jazz, blues, funk, soul, pop en nodigt uit tot meezingen en bewegen.

Niveau Chapeau

Meer info over Niveau Chapeau, de muziek, hoe te boeken of waar te zien:
https://www.facebook.com/niveauchapeau/
https://www.niveau-chapeau.be/
https://www.instagram.com/niveau_chapeau/

@Meetjesman
Foto’s Niveau Chapeau

Afbeelding
Afbeelding