Afbeelding

Leef

Fik blogt
Bij de titel van deze column zal je wellicht spontaan denken aan het lied van André Hazes jr. Deze Nederlandstalige monsterhit is een oorworm die jong en oud kan bekoren. Het lied beschrijft op een eenvoudige manier dat een mensenleven zo voorbij is en dat we de kostbare tijd die we hier hebben vaak besteden aan zaken die van weinig betekenis zijn.
Levenskunst is de juiste keuzes maken om met de beperkte gegeven tijd ervaringen op te doen en projecten te realiseren die bijdragen tot meer geluk. Mensen die beseffen dat ze het laatste kaarsje op hun verjaardagstaart hebben uitgeblazen geven vaak aan dat ze veel te weinig tijd hebben doorgebracht met goede vrienden. Bovendien betreuren ze dat ze tijd en energie verspilden om te voldoen aan de verwachtingen van anderen, terwijl hun ‘eigen’ leven aan hen voorbijging. Over het algemeen geven ze aan dat ze liever veel minder hadden gewerkt en hun gevoelens veel meer hadden willen uiten. Zowat iedereen die op een bewuste manier afscheid kan nemen van het leven zegt dat hij of zij zichzelf vaker had moeten toelaten om gewoon gelukkig te zijn.
De ideale tocht van geboorte tot je verhuizing naar de overkant is goed te vergelijken met een regenBOOG. De laatste vier letters van dit fenomeen dat tot de verbeelding spreekt, vormen alvast een mooi acroniem voor 4 belangrijke zaken voor een gelukkig en rijkgevuld leven. Zo zorgt regelmatig bewegen alvast voor een goede conditie van ons lichaam en draagt het bovendien bij tot een gezonde geest. Even belangrijk als activiteit zijn rust en ontspanning. Iedereen ervaart wel eens mentale druk en daarom is het goed om -zonder te vluchten- regelmatig te kunnen genieten van een activiteit die de dagelijkse beslommeringen doet vergeten. We zijn niet alleen op de wereld en leven door de erkenning van en het contact met anderen. Daarom is het belangrijk dat we heel regelmatig andere mensen ontmoeten. Wie dit woord van nabij bekijkt, beseft pas hoe waardevol het is: ont-moeten. Hoewel dit niet voor iedereen evident is, dienen mensen ten slotte absoluut tijd te maken om te genieten. ‘Nooit zondigen, is ongezond’.
Deze BOOG is een mooi beeld om ons leven kracht en richting te geven; de regenboog om het de nodige kleur te geven. De kleuren ontstaan wanneer het regent, bij de gratie van het zonlicht. Het licht dat we zowel in onszelf als in de ander moeten laten schijnen.