Afbeelding

Geld

Fik blogt

Onlangs vroeg Soulworx me naar mijn overtuigingen rond geld. Ik ontdekte dat ik er een haat-liefdeverhouding mee heb.
Landen en staten voeren oorlog voor geld (olie, grondstoffen) en zetten mensen ervoor uit hun huizen. Mensen die uit de echt scheiden, betalen dure advocaten om elkaar de laatste euro afhandig te maken. Bovendien is het leed dat gepaard gaat met de uitbuiting van mensen op vele vlakken enorm groot. Banken feliciteren ons met de glimlach wanneer we een lening krijgen. Vervolgens mogen we hard werken om het dubbele terug te betalen van wat we hebben ontleend. Terwijl dat ‘ontleende’ geld eigenlijk helemaal niet van hen is, maar van hun spaarders. Spaarders die op hun beurt bij de bank geld lenen ... Waar is de logica? Als morgen iedereen zijn of haar geld opeist dan wordt de leugen doorprikt en komen alle banken in de problemen. Veel mensen zouden in paniek ontwaken omdat hun bankrekening uiteindelijk ‘geen enkele waarde’ vertegenwoordigt ... Toch blijven politieke overheden en banken ons voorhouden dat geld waarde heeft. Deel- en ruileconomieën en systemen als blockchain en cryptocurrencies zullen hier verandering in brengen.
Voorlopig wordt de leugen dat geld waarde heeft, gebackupt door onze rechtsstaat, die er een hele wetgeving rond bouwde en rond blijft bouwen. Hierdoor is geld niet alleen handig, maar zelfs noodzakelijk. Wie weinig geld heeft, overleeft. Wie voldoende of iets meer heeft, kan zich veroorloven om comfort te genieten. Op voorwaarde dat hij of zij blijft werken en niet te veel tegenslag heeft ...
‘Mensen zijn Media’ blijft bouwen aan geluk en verbondenheid tussen mensen. Zonder onze adverteerders is dit onmogelijk. Lonen, kantoor, infrastructuur, ... moeten betaald worden. Niettegenstaande het een moeilijke spreidstand is om het economische met onze missie te combineren, blijft juist onze waardevolle missie zowel klanten als medewerkers inspireren om met ons samen te werken. Dat sterkt mijn geloof in andere tijden! Tijden waarin mensen op allerlei creatieve manieren samen ‘meer waarde’ creëren, vanuit het vertrouwen in een meer liefdevolle samenleving waar geluk en verbondenheid een centrale plaats krijgen en voor iedereen bereikbaar worden. We moeten ons bewust zijn van de overvloed die gelukkige mensen, die zich met elkaar in vertrouwen verbinden, kunnen realiseren en met een steeds groeiend aantal mensen blijven zoeken naar wegen om deze overvloed te delen met elkaar. Vooral met diegenen die noodlijdend zijn. Ruilen leidt tot ongelijkheid. Delen verheft ons als individu en als samenleving ... en wordt uiteindelijk vermenigvuldigen.
Fik Verbiest - Mensen zijn Media