Afbeelding

Zo van die dagen …

Fik blogt

Iedereen kent ze. Zo van die dagen, waarop alles wat moeilijker gaat. Dagen waarop de zon niet of nauwelijks door de wolken geraakt en het leven afglijdt naar de zware kant … De open en positieve blik op de toekomst die het leven verdient, vernauwt zich tot een koker die zoekt naar wat ‘niet goed genoeg’ is. Gisteren en eergisteren waren ze er ook, maar plotseling winnen ze schijnbaar zoveel aan belang dat al het overige verdwijnt achter een dikke mistlaag. Waarom deze moeilijke dagen de kop opsteken, is niet altijd gemakkelijk te verklaren.

Een eerste aanleiding kan het genetische pakket zijn dat je erfde van je ouders. Sommige mensen hebben nu eenmaal meer last van zwaarmoedigheid dan anderen. Het is ‘de aard van het beestje’. Gezonde voeding, beweging, voldoende rust en structuur zijn in dit geval belangrijk. Bovendien kan men komende generaties in de bloedlijn geen mooiere erfenis bezorgen dan de strijd aan te gaan met zijn of haar dominante genen. Bewustzijn en mentale kracht zijn hierbij de meest geschikte wapenbroeders.

De omstandigheden waarin we leven of situaties waarmee we geconfronteerd worden, hebben uiteraard eveneens een grote impact op hoe we ons voelen. Het leven is soms hard en tegenslagen kennen rang noch stand. Er zijn grote verschillen in hoe mensen omgaan met gelijkaardige tegenslagen en situaties. Wie zich blijft wentelen in zelfmedelijden zal helaas moeten toegeven dat het etiket ‘slachtoffer’ bijzonder goed kleeft. Gedachten vinden allerlei bijkomende redenen die dit etiket bevestigen en weldra zijn er alleen nog … zo van die dagen … waarop het leven een tranendal is.

Dat brengt ons meteen bij een derde belangrijke factor bij het omgaan met moeilijke dagen, met name focus. Niettegenstaande moeilijke momenten ons vaak helemaal overmannen, kan iedereen wegen zoeken om de focus van zijn gedachten onder controle te krijgen. Afleiding zoeken in de natuur, vrienden opzoeken, mediteren of eenvoudige handenarbeid zijn enkele voorbeelden om de focus op het negatieve te doorbreken.

Laat los, relativeer en heb vertrouwen. Zo van die dagen … iedereen kent ze. Ze gaan voorbij. En als ze er zijn, beleef ze dag per dag. Het is nog nooit blijven regenen …

Fik.verbiest@periodiekske.be