Afbeelding

Jouw innerlijke licht ... wegwijzer naar verstand, hart en ziel!

Fik blogt

Terwijl in de tuin heel wat krokussen en narcissen hun weg naar het licht reeds hebben gevonden, het gras hier en daar duidelijk wat groeischeuten ervaart en de eerste blaadjes zich uit de twijgen van onze treurwilg persen, gutst de regen soms met bakken uit de hemel. Omdat achter de wolken de zon iedere dag wat hoger aan het firmament klimt, worden de dagen langer. Alles wijst erop dat de lente in aantocht is. Natuurlijk zullen we de komende weken nog moeten afrekenen met maartse buien en aprilse grillen. Toch zal geen van deze het nieuwe leven dat de lente brengt, kunnen tegenhouden. Ieder jaar weer kunnen we dankbaar zijn dat we dit ‘wonder van het leven’ opnieuw mogen meemaken.

Maar zijn we dat ook …? Of zitten we te veel opgesloten in onze zelfgecreëerde bubbel van vooruitgang, economie, politiek, (sociale) media, … die het einde naderen van een doodlopende straat? Hebben we een wonder nodig om ons uit de impasse te halen waar onze westerse beschaving met een razendsnelle vaart op afstevent? Wie slaagt er nog in om door de bomen het bos te blijven zien? Wie heeft de moed om weerstand te bieden aan leugens als ‘er is niet genoeg voor iedereen’, ‘je moet werken om te leven’, ‘stilstand is achteruitgang’, …?

Ieder zinnig mens weet dat er geen overbevolking is, maar wel onderverdeling. Iedereen weet dat de meesten van ons niet werken om te leven, maar wel om een lening af te betalen van een veel te grote woonst. Om met vakantie te kunnen gaan, om een grotere auto te kunnen kopen dan de buren, om dingen te kopen die we vaak niet echt nodig hebben en die veelal schadelijk zijn voor ons milieu. Iedereen weet dat de vooruitgang waarvan de waarde wordt uitgedrukt in geld ons en alle leven in het algemeen, in feite gewoon dichter bij de afgrond brengt.

De nakende lente kan hierin verandering brengen … Meer licht hebben we nodig. We krijgen dit voorjaar nog maar eens een nieuwe kans om te beseffen wat licht doet met het leven. Moeder Natuur leert ons hoe belangrijk het is om gevoelig te zijn voor het licht. Licht maakt levend wat schijnbaar dood is. Licht geeft leiding en stelt ons in staat om een nieuwe visie op de toekomst te ontwikkelen, nieuwe wegen te verkennen en … nieuwe manieren van samenleven te ontdekken en te realiseren.

Dezelfde scheppende kracht van het licht van de zon is aanwezig in ieder van ons. Het is aan jou om met dat innerlijke licht je verstand te verlichten, je hart te verwarmen en je ziel te voeden. Alleen dan zal je merken dat alles wat je ooit hoorde of las, alles wat je ooit zegde of schreef … een veel diepere betekenis heeft dan je vermoedt. Her-inner jeZelf wie je bent … in het licht van deze nieuwe lente!

Fik.verbiest@periodiekske.be