Afbeelding

Verander niet teveel aan je-ZELF

Fik blogt

We leven in een wereld waarin blijkbaar alles moet veranderen. ‘Alles kan beter’, ‘stilstaan is achteruitgaan’, ‘geluk moet je zelf maken’, ... Verandering is voor velen de enige juiste weg. Wanneer we echter aandachtig stilstaan bij het woord ‘ver-anderen’ dan merken we op dat de ‘andere’ hierin centraal staat. De andere of de anderen worden ook meestal beschouwd als de zondebok of oorzaak waarom verandering onmogelijk lijkt of waarom veranderingen zelden het gewenste resultaat opleveren.

Als ik terugkijk op mijn leven, dan ben ik in essentie niet echt veel veranderd. Mijn haar werd witter, mijn rimpels wat dieper en hier en daar lijkt het erop dat mijn lichaam het gevecht tegen de tand des tijds aan het verliezen is. Positief is echter dat het leven me –weliswaar vaak hardleers- heeft bijgebracht om anders met situaties, dingen en medemensen om te gaan. Toch denk ik, weet ik en voel ik dat ik diep vanbinnen nog steeds exact hetzelfde mensenkind ben dat ik altijd ben geweest.

Daarom vraag ik me af of we die hele ‘veranderingsmanie’ niet beter wat zouden relativeren ... We kunnen de tijd en energie die we steken in ‘veranderen’ misschien investeren in ‘verzelven’. Onze blik niet altijd verruimen door meer en verder naar buiten te kijken en onze aandacht verleggen naar binnen toe. Onszelf her-inneren. Naar de essentie gaan. Niet naar wat we denken, niet naar wat we weten, niet naar wat we doen of willen doen en zelfs niet naar wat we voelen. Wél naar wat of wie we ZIJN.

Wie hier werkelijk de tijd voor neemt en de inspanning doet die hiervoor nodig is, zal merken dat het speelveld dan veel ruimer wordt. De effecten van deze manier van zijn gaan veel dieper en zijn bijgevolg veel duurzamer. Veranderingen buiten jezelf manifesteren zich stilaan moeiteloos en vaak op manieren die je zelf nooit had durven te dromen. Deze manier van omgaan met de realiteit stuurt je energie naar die persoon in jouw leven, die daar het meeste recht op heeft: jij! Geleidelijk aan wordt duidelijk dat heel wat mensen eigenwaarde zoeken in het teveel aan waardeloze spullen die ze rondom zich verzamelen. Ze geraken onvervuld en proberen steeds krampachtiger om rondom zich ‘nog meer te veranderen’ en komen terecht in een vicieuze cirkel.

Minder veranderen en meer verzelven ... Daar worden we allemaal beter van.

Fik.verbiest@periodiekske.be