Afbeelding

Laat maar komen ... die toekomst!

Fik blogt
Het gaat de goede kant uit met de wereld … Ja, er waren de aanslagen in Brussel en Parijs. Ja, er is dat rukje naar rechts in het politieke beleid van ons land. Ja, er is nog veel armoede en ongelijkheid onder mensen. Ja, de bankencrisis werd opgelost op de rug van de modale burger en dit laat overal duidelijk voelbare sporen na. Er hangt voorlopig nog heel wat smet op de schoonheid van het wonder van de evolutie. Toch heb ik diep vanbinnen het gevoelen dat de mensheid aan de vooravond staat van een betere wereld.
Er zijn namelijk ook een heleboel positieve signalen, die trouwens worden uitgelokt door bovenstaande wantoestanden. De wereldwijde solidariteit naar aanleiding van de recente aanslagen en de manier waarop steden als Parijs en Brussel zich herpakken, maken duidelijk dat terrorisme het nooit zal halen. Discussies en panelgesprekken over radicalisering, religie en politiek zorgen, samen met schitterende documentaires en persartikels voor heel wat duiding, die de persoonlijke ontwikkeling van mensen met een open, doch kritische geest ten goede komt. Geefwinkels, kledingswaps, coöperatieve organisaties, … rijzen als paddenstoelen uit de grond. Het zijn stuk voor stuk initiatieven van creatieve mensen die niet bij de pakken blijven zitten. Op basis van wat ze zien gebeuren in de wereld geloven ze dat het anders kan en anders moet. Gesteund door sociale media en andere technologische ontwikkelingen vinden zij steeds meer gehoor en breidt hun aantal gestaag verder uit.
Velen beschouwen de wereld meer en meer als een dorp, waarin we elkaar zorgzaam dienen te bejegenen als broeders en zusters. Gelijkheid van rechten en kansen, maar ook duurzaamheid ligt steeds meer mensen nauw aan het hart. Uiteraard krijgen deze mensen nog steeds niet de aandacht die ze verdienen. Mainstream media en politici zijn vaak nog de marionetten van organisaties die economische groei verafgoden, terwijl ieder zinnig mens voelt dat dit lied van leugens bijna uitgezongen is.
En wat volgt er dan …? Dan komt er ruimte voor de initiatieven van idealisten, die reeds jaren onophoudelijk aan de weg timmeren voor een duurzame, mensvriendelijke samenleving. Een samenleving die meer belang hecht aan het bruto nationaal geluk dan aan het bruto nationaal product. Het zijn trouwens vaak niet de mensen die niet deugen, maar de ziekmakende structuren waarin zij moeten werken en leven. Welnu, deze structuren wankelen op hun grondvesten en ruimen weldra plaats voor iets nieuws. Wees alert en geef initiatieven waarin je gelooft gerust een zetje. Samen sterk!
Fik.verbiest@periodiekske.be