Afbeelding

De Ecotariër Foodtruck … een initiatief om in te geloven en … aan mee te werken

Culinair

Romy Van Hoek, 27 jaar met werkervaring in het onderwijs, ex-museumgids in het MuHKA en ooit actief in de sociale sector, kreeg enkele jaren geleden heel wat lichamelijke klachten. Romy ontdekte dat zij allerlei intoleranties had (gluten, tarwe, lactose, melk) en dat ze gevoelig was voor geraffineerde suiker en soja. Ze verving de klassieke ingrediënten door traditionele vervangproducten en merkte slechts weinig verbetering voor haar gezondheid. Romy zocht naar producten die van nature glutenvrij zijn, zoals quinoa, boekweit, amarant, amandelmeel, rijstmeel, ... Lactosevrije koemelk verving ze door veel lekkerdere rijst-, kokos- of amandelmelk. Tijdens haar zoektocht kwam Romy vaak in bio- en natuurwinkels en ervaarde ze al vlug dat biologische, onbewerkte voeding, vrij van bewaarmiddelen of kleurstoffen, haar lichaam enorm veel deugd deed!

 “Ik was altijd al begaan met het milieu en door met gezonde voeding bezig te zijn en gelijkgestemden te ontmoeten, kon ik nu echt mijn steentje bijdragen. Uit onderzoek van de Standaard blijkt namelijk dat als je 1 dag geen vlees of vis eet en geen frisdrank drinkt, je meer dan 800 liter water bespaart! Het gevoel dat je als kleine man/vrouw maar weinig impact hebt, klopt dus niet. Ik at steeds minder vlees en vis en ben momenteel 95% vegetariër. Ik heb meer energie en steeds minder lichamelijke ongemakken. Bovendien werk ik op deze manier mee aan een gezonde, gevarieerde landbouw.” Romy’s motto’s zijn: ‘Uit liefde voor mens, dier en natuur’ en ‘Gezonde voeding is medicijn’. Om het niet bij holle woorden te laten, nam ze een mooi initiatief.

Hoe en waarom ben je op het idee gekomen van de Ecotariër Foodtruck?

Als je bepaalde dingen niet kan of niet wil eten dan is het erg moeilijk om uit eten te gaan, in de stad of bij vrienden. Zelfs koks zijn meestal niet goed op de hoogte en vaak kom je met buikpijn of ergere gezondheidsproblemen buiten. Dit zorgt voor onnodige stress, legt een druk op je sociale leven en hier wilde ik graag iets aan veranderen. Het begon 2 jaar geleden met de Ecotariër Food- & Lifestyleblog, met recepten en artikels over een gezonde levensstijl. Samen met 3 vriendinnen postten we ook recepten om zelf verzorgingsproducten te maken en gastauteurs zorgden soms voor meer duiding. Een zeer interessant en holistisch platform voor al wie met gezondheid en/of ecologie bezig wil zijn. Einde vorig jaar besloot ik om naar buiten te komen met een eco-friendly foodtruck. Om dit te realiseren werk ik samen met Growfunding, die startende ondernemers en vzw’s steunt die bottom-up de stad leefbaarder willen maken: ecologischer, sportiever, gezonder, creatiever, socialer, ... Ze werken met crowdfundingcampagnes met participatieve rewards. Concreet koop je als particulier of bedrijf een reward naar keuze (al vanaf 10 euro!) via www.growfunding.be/ecotarier, waar je ook meer informatie vindt over mijn project. Het bedrag komt alleen bij mij als het doelbedrag (5000 euro) behaald wordt. Zo niet, krijgt iedereen zijn bijdrage automatisch teruggestort. Growfunding werkt samen met Antwerpen aan het Woord en wordt gefinancierd vanuit de Burgerbegroting. Growfunding heeft 2 uitgebreide workshops gegeven met tips en info over hoe een crowdfundingcampagne op te starten. Je kan bij de mensen van Growfunding en Antwerpen aan het Woord terecht via mail en telefoon. Ze zijn persoonlijk erg geïnteresseerd in de projecten en zijn zeer vriendelijk.

Hoe kunnen onze lezers jouw project concreet steunen?

Lezers kunnen naar www.growfunding.be/ecotarier gaan en VOOR 28 februari nog een reward kopen van 10 euro tot 900 euro. Zij steunen de opstart van de foodtruck dus door zichzelf een tof cadeau te geven. Je krijgt er, naast een vipticket voor het openingsfeest, iets zeer gezond en kwalitatief voor terug: iced tea, twee snacks, vegan cheesecake, een kookworkshop, sponsoring, een huwelijks-, familie- of bedrijfsfeest! Bedrijven kunnen mailen naar info@ecotarier.be en een reward op maat afspreken. Verder kunnen lezers helpen door bovenstaande website zoveel mogelijk te delen met vrienden en kennissen, via e-mail, facebook, twitter, ... en door erover te praten met vrienden. Samen met vele anderen hoop ik uiteraard dat de crowdfundingcampagne slaagt. Zo niet, zal er onderzocht worden hoe het initiatief verder gerealiseerd kan worden. Dit brengt echter extra voorbereidingstijd met zich, terwijl ik echt graag in de lente of begin van de zomer van start wil gaan.

Waar kunnen we binnen afzienbare tijd genieten van jouw gezonde, lekkere gerechten?

Tijdens de voorbije maanden zijn er verschillende events geweest. Ik organiseerde ze zelf of ik stond er met een eetstand. Nu wil ik me vooral richten op het vinden van sponsors. Ik heb reeds verschillende aanbiedingen voor events vanaf dit voorjaar. Mogelijk volgt er over 2 weken nog een benefietdiner. Op www.facebook.com/ecotarierfoodtruck kan je ons volgen. Schrijf je ook in voor onze nieuwsbrief op www.ecotarier.be. Graag wil ik vanaf dit voorjaar operationeel zijn en minstens 1 of 2 dagen een vaste standplaats bemannen in Antwerpen. Verder kan je me boeken voor privéfeestjes. Tussendoor, en zeker in de zomer, zal ik op evenementen en de kleinere festivals staan. Alles is vers en homemade, dus kwaliteit gaat voor kwantiteit. Ook een persoonlijke aanpak vind ik erg belangrijk. Deze waarden staan centraal bij het groeien en uitbreiden. Ik droom ervan om over enkele jaren een eco-friendly bistro te openen. Hetzelfde format als de foodtruck: veggie, vegan, vrij van gluten, tarwe, lactose, ... en qua werking zo zuiver mogelijk. Overschotten wegschenken i.p.v. weggooien, ecologische poetsproducten gebruiken, ... Deze bistro zal een echte ontmoetingsplaats zijn voor mensen met uitdagende, vernieuwende ideeën. Er zullen expo’s, workshops, lezingen en ruilmiddagen doorgaan en ik zal er kookworkshops organiseren. Dit alles in een ontspannen sfeer en met kwalitatieve, kerngezonde voeding.

Heb je nog een boodschap voor onze lezers, Romy?

Gezond koken hoeft echt niet meer tijd te kosten en je hoeft echt geen keukenprins(es) te zijn om eraan te beginnen! Begin gewoon met iets kleins, experimenteer en amuseer je in de keuken. Geniet ervan en als een gerechtje mislukt, lach er dan mee. Alleen op een ontspannende, leuke manier kan je een nieuwe, gezonde levensstijl opbouwen én behouden. Verwen zo je lichaam en geef het wat het nodig heeft: plezier en gezonde voeding. Verder raad ik iedereen aan om samen met vrienden een etentje te organiseren of gezellig samen iets te koken of te bakken. Vermijd ingewikkelde recepten uit blogs of kookboeken en leer gezellig van elkaar bij. Last but not least, als je iemand op bezoek krijgt met een voedselallergie, informeer je dan even. Aangepast koken hoeft echt niet moeilijk te zijn. Inspiratie en tips nodig? Kijk dan eens op www.ecotarier.weebly.com/recepten. Dank bij voorbaat voor je steun!

Mensen zijn Media roept haar lezers en sympathisanten graag op om, in ruil voor het magazine dat ze tweewekelijks gratis ontvangen, de Ecotariër Foodtruck van Romy te steunen via www.growfunding.be/ecotarier. Maak samen met ons haar droom waar en bouw mee aan een gezondere wereld voor iedereen.

Meer info? Mail Romy op info@ecotarier.be of bel haar op 0486 14 17 85.

 
Fik.verbiest@periodiekske.be
Afbeelding