Afbeelding

Tom Lanoye & Bloednoot in Kaleidoscoop (20 september)

Beleven

De in Sint-Niklaas geboren (27 augustus 1958) Tom Lanoye, romancier, toneelschrijver, dichter, performer en essayist leeft en werkt in Antwerpen en Kaapstad. Hij behoort tot de meest veelzijdige en meest bekroonde auteurs van zijn generatie, ook buiten het Nederlandse taalgebied. Op 20 september kan je de try-out van zijn nieuwe zaalshow, die hij brengt samen met Bloednoot, bijwonen in Kaleidoscoop.

Hij debuteerde in 1984 met de verhalenbundel Een slagerszoon met brilletje. Zijn eerste roman, Alles moet weg, werd verfilmd door Jan Verheyen. Naar een trilogie is Het goddelijk monster een televisiebewerking in tien delen. Sprakeloos werd een schitterende gedeeltelijke autobiografie, ook verfilmd. Dit jaar kreeg zijn roman Het derde huwelijk een Franstalige verfilming: Troisième noces.
Als dramaturg kende zijn Ten oorlog naar Shakespeares koningsdrama’s Richard II, Henry IV, Henry V, Henry VI en Richard II geestdriftige bijval, ook opgevoerd in Nederland en Duitsland.
Zijn eerste lezing, waarmee Lanoye door Vlaanderen toerde, was de kritiekenreeks Gespleten en bescheten.
Al zijn geschriften vertonen een affiniteit met het anekdotische en satirische, naast een fascinatie voor burleske en schrijnende situaties.
Lanoye wordt op basis van zijn literaire capaciteiten, zijn politieke engagement en vanwege zijn vlijmscherpe columns in dag- en weekbladen, beschouwd als een van de belangrijkste hedendaagse Vlaamse schrijvers.
John Rijpens
Kaleidoscoop Molenstraat Mortsel - donderdag 20 september om 20.15 uur - Tom Lanoye & Bloednoot - jubileum Lanoye met ook Teun Verbruggen en Nicolas Rombouts (ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van Tom Lanoye) – Klik hier voor info en tickets