Afbeelding
De exotische archipel Cabo Verde

De exotische archipel Cabo Verde

Reis rond de wereld

Cabo Verde, of de Kaapverdische eilanden, of Kaapverdië staat bekend om zon, zee en strand, vooral op de eilanden Sal en Boa Vista. Maar deze prachtige eilandengroep (ter hoogte van de Senegalese kust in de Atlantische Oceaan) is zoveel meer dan prachtige bergen, unieke landschappen en betoverende natuur. De eilandbewoners zijn gastvrij, vrolijk en warm … ook bekend als ‘morabeza’. Kortom, een waar paradijs aan zee. Met een gemiddelde temperatuur van 25 °C, én vele uren zon, is dit een geliefde bestemming het hele jaar door. Hoewel de winter aangenamer en minder drukkend warm is.

In de 15de eeuw werd Cabo Verde ontdekt door Portugal en werd zo een Portugese kolonie. Dankzij de oorspronkelijke Portugese koloniale cultuur en Afrikaanse tradities, zijn de eilanden een levendige Creoolse smeltkroes met een rijke erfenis aan literatuur, muziek en kunst. Zo heeft elk eiland zijn unieke geuren, kleuren en smaken, en ook zijn eigen unieke uitzicht, natuur en belevingen. De oostelijke eilanden zijn eerder vlak en woestijnachtig, terwijl de westelijke eilanden berg- en rotsachtig zijn. Zo is de Fogo- vulkaan zeker een aanrader!

Het klimaat, de geomorfologie en de botanische diversiteit maken van de eilanden groene parels in de Atlantische Oceaan. Voor natuur- en avontuurliefhebbers zijn er mooie routes en paden om te verkennen. Ontdek een van de landelijke dorpjes in de bergen of de vele wandelroutes in Kaapverdië. Geniet van de pure, tropische omgeving, rijk aan fauna en flora. De Kaapverdische Eilanden zijn bovendien een paradijs voor de vogelspotter: je vindt er zeldzame soorten. Op Boa Vista en Sal kan je in de zomermaanden ‘s nachts gaan kijken hoe de dieren hun eieren leggen. In maart en april zijn er honderden bultrugwalvissen aan te treffen, zij komen elk jaar naar de archipel om te paren.

Deze twee eilanden mag je zeker niet missen: São Vicente en Santo Antão, beide makkelijk verbonden via een bootovertocht. Op het wandelparadijs Santo Antão of ‘Groene Kaap’, zo genoemd wegens zijn groene bergtoppen, is het contrast tussen de uitgestrekte rotslandschappen, de grootse zee en de groene valleien overweldigend. Ga de uitdaging aan en beklim de Topo da Coroa (1979 m) of een van de andere indrukwekkende bergpaden. São Vicente is de thuisbasis van mornas, jazz en coladera. De historische stad Mindelo is charmant en mooi. In het pittoreske vissersdorpje Calhau nodigen de stranden uit tot surfen en bodyboarden. Ook de andere eilanden zijn zeer zeker je bezoek waard, te bereiken via korte intereiland vluchten (door corona zijn deze vluchten momenteel niet operationeel).

De zwarte bergen en stranden van São Nicolau staan in sterk contrast met de kleurrijke koloniale huizen en de vriendelijkheid van de lokale bevolking. Bezoek Tarrafal en geniet van de geneeskrachtige eigenschappen van de zandstranden, rijk aan titanium en jodium. Proef ook het heerlijke ‘modje de São Nicolau’ (stoofpot van geiten). Het kleine eiland Sal (letterlijk: zout) en Boa Vista hebben witte zandstranden en warme wateren: ideaal om te ontspannen en te watersporten. Bovendien heeft Boa Vista een stukje woestijn met uitgestrekte duinen en zanderige vlaktes. Het is ook een geliefd oord voor walvissen, verschillende vogelsoorten en broedende zeeschildpadden. Op het rustige, authentieke eilandje Maio vind je woestijnlandschappen en witte zandstranden, waar schildpadden ’s zomers hun eieren leggen. Santiago, het meest Afrikaanse eiland van de archipel, is rijk aan contrasten: er zijn duizelingwekkende bergen, dorre landschappen en groene valleien. De levendige hoofdstad Praia is het kloppende hart van de Creoolse cultuur. Het Fogo-eiland heeft het hoogste punt van de archipel met de de Fogo-vulkaan, die nog altijd actief is. Dankzij de vulkaan is het eiland even wild als mooi, met vruchtbaar land. Er wordt zelfs wijn verbouwd in de krater van de vulkaan! Brava is het meest afgelegen, groenste en bloemrijkste eiland van Cabo Verde. Je vindt er natuurlijke poelen kristalhelder water, neem een duik in de natuurlijke zwembaden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding