Afbeelding

Assisen live - De kotmoord

theater

Meer dan zes jaar geleden maakte Assisen zijn opwachting in het theater. Het toenmalige productiehuis ‘Uitgezonderd’ was de basis voor het concept. Assisenzaken hebben altijd het brede publiek aangesproken. Denken we maar aan de succesvolle BRT-serie ‘Beschuldigde, sta op’ uit de jaren ‘64 tot ‘80. Assisen in zaal Elckerlyc was een voltreffer en werd zo’n succes dat er een vervolg moest komen. Assisen werd een begrip, zodanig dat de begintitel in cijfers werd uitgedrukt. Assisen II: De gifmoord, Assisen III: De wurgmoord, Assisen IV: De sterrenmoord en Assisen V: De pizzamoord. Zelfs corona kon de creatievelingen achter het project niet temmen en er kwamen zowaar onlineversies. Recent begon ‘Play’ met Assisen naar het kleine scherm te brengen. Onder meer De insulinemoord was hiervan een voorbeeld. Hier werd de basis gelegd voor een unieke samenwerking tussen Backstage-Producties en Play.

Filip Peeters, rasacteur en ook steengoede regisseur, was te zien als strafpleiter in het tv-verhaal. Een logische stap was dat Filip nu de regie zou doen van deze nieuwe Assisenzaak: De kotmoord.

Een jonge studente wordt dood in bad gevonden in haar studentenkot in Gent. Is ze vermoord of is het zelfmoord? Hoofdverdachte is dokter Alexander Deman. Deman, tweemaal zo oud als Lisa Van Hees, de studente, mag voor Assisen verschijnen. DNA, motief en tijdslijnen spelen allemaal tegen hem, maar hebben de speurders nagelaten de andere pistes te volgen? Er is de kotgenote van Lisa met een pittig verleden of Anja Cools, de kotmadam die ooit nog een romance met de dokter heeft gehad. Wat doen we met Claire Deman, de echtgenote, een grijze duif, maar ook psychologe. 

Het verbale steekspel tussen de jonge procureur en de grijze vos, die meester Geernaert van de verdediging is, geeft het publiek een enorme boost. Het publiek, dat ook de jury is en in feite interactief aan het proces deelneemt. Het publiek zal ook op het einde als een volleerde volksjury de kans krijgen om over het lot van dokter Deman te beslissen. Is hij de vaderfiguur voor Lisa of gewoon de minnaar? 

De intriges, geheimen en leugens komen allemaal naar boven. 

Om iedereen in het gareel te laten lopen is er nog de voorzitter van het Hof. Zij zal vooral de handen vol hebben met mevrouw Cools, de kotmadam, die niet op haar mondje is gevallen en schunnige taal niet schuwt.

De voorstelling krijgt ook een extra dimensie met filmbeelden, muziek en flashbacks. Zeer origineel is ook de manier waarop men naar de pauze gaat. 

Er staat op het podium een geweldige cast met acteurs die we kennen van allerlei topseries, van Eigen Kweek tot In de Gloria, of van Loslopend Wild tot Rough Diamonds.

De cast

Sien Eggers: voorzitter van het Hof
Carry Goossens: advocaat verdediging
Jonas Leemans: procureur
Ben Segers: beklaagde
Leonce Peeters: slachtoffer
Ini Massez: getuige Cools
An Miller: getuige Claire Deman
Nona ’t Jolle: getuige kotvriendin

Schipperen tussen schuld en onschuld; zich inleven in het nogal turbulente verhaal van de dokter; een meeslepend verhaal, met acteurs die alles geven. Meer dan twee uur inleving; voor ons al de beste Assisen uit de reeks, hieraan mag Filip Peeters nog een vervolg maken.

Voorstellingen in Theater Elckerlyc Antwerpen en nadien ook in Trixxo Hasselt en Capitole Gent

www.backstage-producties.be

Tekst en foto: A. Charrin