Afbeelding

KNSTWRK van 9 tot 26 mei 2024 Mark Van Eygen ‘boom(er) beelden’ - Houtsculpturen

Redactie

Mark Van Eygen stelt houtsculpturen tentoon in KNSTWRK, site voor hedendaagse beeldende kunst in het binnenfort, Fort 5 Edegem. In de 6 compartimenten op de eerste verdieping van het binnenfort hoor je ook de subtiele muziekscores van geluidskunstenaar Werner Sempels. Met de natuurlijke beelden, het subtiele licht en warme klanken wordt je bezoek zeker een beleving.

De tentoonstelling ‘boom(er) beelden’ is gratis te bezoeken van 9 tot 26 mei 2024, telkens van 11 tot 17 uur op zaterdag en zondag en op de feestdagen 9 en 20 mei.

De geboorte van een dode boom
Wordt het een vrouw die een boom baart? Wordt het een plant die naar de hemel wil? Of is het de pop van een vlinder, lang voor hij vlinder wordt? Ze zitten alle drie gevangen in de boom, zelfs hun vrouwelijke vormen kunnen ze niet vrijuit laten gaan, maar ze proberen ruimte te veroveren. De boom helpt hun vormen mee tekenen, met een fijne nerf en een vloeiende lijn, maar ook soms met knoesten die in de weg zitten. De boom werkt tegen, wortelt de vrouw in de aarde, hoopt haar leven voor altijd vast te houden, zijn tweede leven is hem te veel waard. Zijn derde leven is gevat in woorden die wakker worden als jij ze leest.

Biografie
Mark Van Eygen is een boomer (geboren in 1955) en hij werkt graag met bomen. Gulzig als hij is, kan hij zich niet beperken tot 1 medium en hij houdt van grote formaten. 

Schilder en beeldhouwer
Een fascinerende zoektocht om leven in een tekening, schilderij of sculptuur te krijgen en daarmee emotie over te brengen: enkele lijnen op papier zetten en er komt een figuur tevoorschijn. Nog meer lijnen en meer kleur en het wordt een feest: heldere kleuren om het licht te vangen, gevoelige lijnen om de sensuele vormen van een mooi lichaam weer te geven. Met acrylverf op doek en pastel op papier probeert hij in zijn schilderijen en tekeningen een sfeer over te brengen, soms een beetje melancholisch, altijd warm en levendig.

De menselijke figuur
In zijn werken staat heel vaak de menselijke figuur centraal. Als tekenaar/schilder was het een kleine stap naar beeldhouwen in hout.

Vertrekkende uit de stam, zoekt hij in die beperking een menselijke figuur, soms ook een vogel, een banaan, een engel … Zelfs kleine, ingepakte chokotoffs vergroot hij uit tot levensgrote beelden, zodat de fraaie vormen van papier ook in het hout de aandacht trekken. Hout is zo rijk en levendig aan tekening en expressie.
Stukken wegzagen en hakken uit een boomstam van bijzonder hout met nerven die de figuur tekenen die in de stam gevangen zitten … kerselaar, notelaar, appelaar, perelaar zijn z’n geliefde houtsoorten, nu eens gladgeschuurd, dan weer ruw gehouden met zichtbare zaagtanden en beitelsteken.

Werktuigen
Met kettingzaag, slijp-schijven, schuurmachines en beitels gaat hij de boom te lijf en maakt hij van houtstammen expressieve sculpturen van een jas, een vogel, een banaan, een noot, een snoepje, mensen … Het hout dwingt hem om zich aan te passen, te abstraheren, te vervormen om zo nog meer naar de kern te gaan, zowel de kern van het hout als de kern van het idee.

Eenvoudige, begrijpelijke kunst, maar waarbij jouw verbeelding het werk helemaal afmaakt. 

Mark Van Eygen woont en werkt in Hove, volgde in een vorig leven academie in Mortsel en even in Lier en stelde o.a. individueel tentoon in Brussel, Mechelen, Gent, Antwerpen, Lint en Duffel. 

www.knstwrk.be

www.markvaneygen.be 
www.vernissageshop.eu 

Wilfried Breugelmans