Afbeelding

Kom mee eierenrijden en het 10-jarige bestaan vieren van vzw In de Buurt

Redactie

MORTSEL - In januari 2014 werd ‘In de Buurt’ opgericht. Op school verschenen een aantal kinderen met een lege brooddoos en enkele mama’s wilden deze gezinnen actief ondersteunen.

In de Buurt ondersteunt wie kwetsbaar is

De vzw biedt ondersteuning aan financieel kwetsbare gezinnen en personen. Zo organiseert ‘In de Buurt’ wekelijks een voedselverdeling waarbij naast voedsel ook pampers en hygiëneproducten voorzien worden. De geefwinkel zet in op duurzaamheid door kleding, speelgoed, schoolmateriaal en kleine huisraad een tweede leven te geven. Door de organisatie van activiteiten en ontmoetingsmomenten voor klanten werkt In de Buurt aan de versterking van de sociale cohesie. Jarigen ontvangen een verjaardagskaart en een attentie. 

Vrijwilligers maken In de Buurt mogelijk

‘In de Buurt’ is trots op de inzet van haar meer dan 100 vrijwilligers. Wekelijks zijn 50 vrijwilligers in de weer voor de voedselverdeling en een team van 10 mensen ontfermt zich over de geefwinkel. Van 2014 tot 2017 was de werking gehuisvest in het vroegere Lepelhof. In 2018 bood de stad onderdak aan in de Meerminne (OCMW-campus). Daar organiseert de vzw nog steeds de voedselverdeling. De geefwinkel vind je in een loods van het Fort aan de Neerhoevelaan. Vermits deze gebouwen een andere functie krijgen, zoekt men op termijn een nieuwe locatie om de werking te kunnen verderzetten. 

In de Buurt heeft een breed maatschappelijk draagvlak

Door de jaren heen is het aantal klanten toegenomen. Dit had zeker te maken met de coronacrisis, de stijgende levenskosten en de oorlog in Oekraïne. Ongeveer 145 Mortselse gezinnen rekenen wekelijks op ondersteuning. Voor sommigen is de passage van korte duur; anderen hebben langer ondersteuning nodig. Het team vrijwilligers maakt voor deze gezinnen een groot verschil. Verschillende kanalen (Voedselbank, KINA, lokale winkeliers, ...) bieden voedseloverschotten aan en maken zo de wekelijkse verdeling mogelijk. Extra aankopen zoals groenten, melk, hygiëneproducten zijn nodig. Veel sympathisanten ondersteunen deze extra aankopen met eenmalige giften of abonnementen voor groenten, melk, pampers en maandhygiëne. Ook parochies, verenigingen en scholen zetten acties voor ‘In de Buurt’ op poten. 

In de Buurt nodigt uit

‘In de Buurt’ nodigt je graag uit op paasmaandag 1 april om het 10-jarige jubileum te vieren en deel te nemen aan de wedstrijd ‘eierenrijden’. De festiviteiten gaan door bij het grasveld van Hof ter Linden (lokalen Scouts 43, kleuterschool De Tandem) tussen 14.00 en 18.00 uur. Randanimatie en een muziekoptreden zijn gepland. 

Info en inschrijven: www.eierenrijden.be - www.indebuurtvzw.be of facebook @indebuurtmortsel - filip@indebuurtvzw.be