Afbeelding

Karnamor neemt afscheid van erevoorzitter Albert Vanderhoydonk

Nieuws

Karnamor vzw, de carnavalsvereniging van Mortsel, viert dit jaar haar 25ste verjaardag. Uitgerekend nu krijgt de vereniging een groot verlies te verwerken: president en erevoorzitter Albert Vanderhoydonk overleed op 1 februari na een lange ziekte. Hij werd 77 jaar.


Albert werd geboren in Zonhoven en verhuisde later naar Mortsel. Daar opende hij zijn eigen kapperszaak. Albert was een succesvol kapper die onder andere in Parijs prijzen won voor zijn werk. Achter de kapperszaak had hij nog een heel ander project, zijn carnavalswinkel, Feestartikelen Albert. Toen in 1994 de toenmalige Mortselse carnavalsvereniging de boeken dichtdeed, besliste Albert dat carnaval niet mocht stoppen en richtte hij Karnamor op. Als het werk in de kapperszaak klaar was, trok Albert steevast naar zijn loods om te werken voor de vereniging.
“Carnaval was zijn leven”, herinnert huidig Karnamorvoorzitter Kevin van Asch zich. “Hij was er altijd mee bezig. Toen ik twintig jaar geleden zijn winkel binnenstapte voor een kostuum voor carnaval op school, nodigde hij me uit om lid te worden. Hij was constant nieuwe leden aan het ronselen en die nieuwe leden gingen, net als ik, nooit meer weg.”
“Albert was altijd een heel fier man”, herinnert Kevin zich. “Hij kwam altijd heel verzorgd voor de dag. Tegelijkertijd was hij een echte carnavalsman – hij was altijd de laatste om ergens te vertrekken.” Waar Albert volgens Kevin vooral voor herinnerd zal worden, is zijn vrijgevigheid en overgave. “Iedereen kon altijd op Albert rekenen. Hij deed alles voor ons. Iedereen mocht gelijk wanneer de blauwe bestelwagen van de winkel gebruiken. Niets was te veel voor hem. De laatste bestuursvergaderingen gingen door bij Albert thuis. Hij kwam er altijd even bijzitten en dan zag je hem helemaal opfleuren.”

“We zijn volop bezig met een gepast eerbetoon aan Albert, op verschillende manieren”, vertelt Kevin. “Er wordt een groot schilderij gemaakt van Albert door iemand van carnavalsvereniging ’t Bakske. In november, bij de start van het nieuwe seizoen, brengen we ook een boek uit over 25 jaar Karnamor, ter ere van Albert.”
Carnaval en de viering van 25 jaar Karnamor gaan natuurlijk wel gewoon door. Dit jaar kan je mee feesten van vrijdag 8 tot zondag 10 maart. “In feite is 11 jaar in carnavalskringen een jubileumjaar”, zegt Kevin. “Zo hebben we bijvoorbeeld vier jaar geleden ook ons ‘2 x 11-jarige’ jubileum gevierd, maar 25 is natuurlijk ook een mooi getal om te vieren. We zullen Albert natuurlijk herdenken tijdens de driedaagse. In de stoet lopen we in onze traditionele prinsenuniformen van Karnamor, maar iedereen zal ook een borststukje met ons logo en een foto van Albert dragen.”

We wensen de familie van Albert en de leden van Karnamor veel sterkte. Mortsel bedankt je voor je jarenlange inzet, Albert. Rust zacht.
www.karnamorvzw.com
Foto’s: Karnamor vzw
Tekst: Joyce Verschueren
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding