Afbeelding

13e EDITIE VAN HET FENIKS FESTIVAL IN AANTOCHT

Nieuws

Het TheaterFestival ging afgelopen week van start en daarmee is cultuurminnend Vlaanderen weer wakker geschud. Een vers cultureel jaar kan meteen van start gaan en WALPURGIS doet dit traditiegetrouw met een stevige portie avontuurlijk muziektheater, van eigen makelij, van collega-gezelschappen en van onze artists in residence.
Van Mozart tot Bobbejaan Schoepen Het FENIKS FESTIVAL is een artist-run festival dat toegespitst is op de stimulering van muziektheater in al zijn vormen en gedaantes met extra aandacht voor individuele artiesten en projectmatig werkende gezelschappen die in het reguliere circuit minder speelkansen krijgen. Je ziet, hoort en beleeft dus beslist eens wat anders! Als bezoeker kan je vier dagen lang zigzaggen tussen opera, theater, muziek, dans, een workshop, een lezing en beeldende kunst waarbij zowel oude rotten in het vak als jong talent de scène delen en, los van hun discipline, kunnen experimenteren met het medium muziektheater. Van Mozart tot Bobbejaan Schoepen en van opgezette kanaries tot een verhaal over ‘den Doodendraad’, bonter kan een festival niet worden!
Game of Thrones in de opera De jaarlijkse librettolezing van WALPURGIS vormt de ruggengraat van het festival. Dit jaar nemen we voor editie #11 Mitridate onder handen, de opera die Mozart schreef toen hij amper 14 jaar was. Liefde, jaloezie, verraad en wraak tegen de achtergrond van oorlog en tirannie zijn de ideale ingrediënten voor een anarchistisch en theatrale lezing van de opera, die naar goede gewoonte gekruid wordt met schalkse commentaren en hemelse muziek. Een plezier voor zowel operaliefhebbers als operadummies! Op scène o.a. acteur Herwig Illegems, actrice Sarah Eisa en de Turkse zangeres Özlem Taner. Schrijfster Carmien Michels schreef een nieuwe slotmonoloog en opiniemaker Ludo De Brabander (Vrede vzw) zorgt voor stof tot nadenken met een kritische inleiding.
Artists in residence Ook veel ruimte voor experiment krijgen onze artists in residence. Uit een internationale call for project koos curator Krystian Lada (dramaturg De Munt) 3 beloftevolle muziektheaterprojecten. Acteur en theatermaker Karel Tuytschaever, contrabassist Florentin Ginot en theatermaakster Elena Peeters werken deze weken in onze werkplaats deFENIKS aan nieuw muziektheater, van een intiem hoorspel tot Schuberts Winterreise tot Debussy for kids. Je ontdekt hun work in progress volledig gratis tijdens het festival.
Creatieve omelet We nodigen ook avontuurlijke collega’s uit, want verschillende kunstenaars die elkaar ontmoeten en van elkaar leren, daar draait het om in deFENIKS. Het FENIKS FESTIVAL toont wat dat out of the box-denken oplevert aan spannend materiaal. HET KIP brengt zijn bejubelde theaterklassieker Achter ’t eten, Compagnie Lodewijk/Louis en muzikant Gerry De Mol zijn te gast met de try-out van hun nieuwe voorstelling De Man die over de Draad kwam, Muziektheatergroep BOT (NL) speelt voor het eerst solo in België Been Kaal Been, een intiem Nederlandstalig liedjesprogramma dat schuurt en ontroert, Darjeeling, een jonge eclectisch Antwerpse band heeft het op je dansbenen gemunt,  sopranenduo Astrid Stockman & Liesbeth Devos geven je Een Zoen van Toen, een nostalgisch liedjesprogramma voor jong en oud,  Het Kabinet laat een resem meesterlijk gedresseerde kanaries op je los en enkele gepassioneerde jongeren met een authentiek verhaal bestormen ons open podium. Laat je dus verrassen en zet al je zintuigen wijd open, want het creatieve ei van WALPURGIS & gasten wordt op het FENIKS FESTIVAL geklutst tot een heerlijk kunstzinnige omelet!
DOWNLOADS digitale prorgammabrochure & dagoverzicht persfoto’s
PRAKTISCH data: do 22 t/m zo 25 september 2016 locatie: deFENIKS, Deurneleitje 6, Mortsel info & tickets: 03 235 66 62 - tickets@walpurgis.be website: www.feniksfestival.be social media: Facebook en Instagram (#feniksfestival)
PARTNERS Het FENIKS FESTIVAL is een organisatie van WALPURGIS en wordt ondersteund door de Vlaamse Overheid, Provincie Antwerpen, stad Mortsel, Agfa Gevaert, Piano Goossens en Bloemen Romantiek. MEER INFO WALPURGIS is een dynamisch en meerstemmig gezelschap van zangers, acteurs, muzikanten en andere kunstenaars. Wij creëren, stimuleren en presenteren hedendaags muziektheater dat verwondert, de verbeelding prikkelt, ontroert en tot nadenken stemt. Wij gaan op zoek naar de muzikale kracht van het theater en de theatrale kracht van de muziek. Ons repertoire is verrassend divers, de taal die wij ontwikkelen gelaagd. Gedreven door een grote nieuwsgierigheid naar het onbekende en dus voortdurend ‘lerende en ontdekkende’, bouwen wij bruggen tussen verschillende artistieke en niet-artistieke werelden en praktijken enerzijds en verschillende generaties en publieksgroepen anderzijds. We doen dit over de landsgrenzen heen. Onze integrale werking is een afspiegeling van de samenleving waarvan wij dromen: genereus, duurzaam, voortdurend in beweging en niet bang van tegenstellingen en uitersten. WALPURGIS wordt sinds 1993 structureel gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid.  

WALPURGIS vzw, Deurneleitje 6, B-2640 Mortsel - www.WALPURGIS.be - info@WALPURGIS.be - T 03 235 66 62