Afbeelding

Historicus staat vanaf 1 oktober 2016 aan het hoofd van UAntwerpen

Nieuws

De Universiteit Antwerpen weet wie vanaf volgend academiejaar haar nieuwe rector wordt. Prof. Herman Van Goethem, jurist en historicus, haalde het van prof. Johan Meeusen tijdens de tweede ronde van de rectorverkiezingen. “UAntwerpen moet een sterkhouder zijn die de ruime regio mee aanstuurt en zich zo internationaal profileert”, aldus Herman Van Goethem.

Herman Van Goethem wordt nieuwe rector!

Dat de nieuwe rector een jurist zou zijn, was vooraf al bekend. De professoren Herman Van Goethem en Johan Meeusen namen het immers tegen elkaar op. In de eerste stemronde werd het een nek-aan-nekrace: Johan Meeusen klokte af op 49,40%, Herman Van Goethem op 48,06%. Omdat geen van beide kandidaten 50% van de stemmen haalde, volgde er van 14 tot 18 maart een tweede stemronde. De uitgebrachte blanco stemmen telden ditmaal niet meer mee.

“De verkozen kiesmannen en -vrouwen uit alle geledingen van de universiteit konden opnieuw hun stem uitbrengen, net zoals alle professoren met een aanstelling van minstens 50%”, zegt Serge Simon, voorzitter van het Centraal Stembureau van de Universiteit Antwerpen. “De stemming gebeurde elektronisch.”

Het Centraal Stembureau kwam bij elkaar en riep even later prof. Herman Van Goethem uit tot winnaar. Hij haalde 344 stemmen (51,4%), tegenover 325 voor prof. Johan Meeusen (48,6%). Er was een opkomst van 97,4%.

Een universiteit georganiseerd uit vertrouwen

Herman Van Goethem (°1958 Mortsel) doceert onder meer Politieke en Institutionele Geschiedenis van België, en Geschiedenis en Beeld. Hij is ook conservator en algemeen directeur van Kazerne Dossin in Mechelen. Die taak geeft hij binnenkort uit handen, om zich volledig toe te leggen op zijn taak als rector.

“Dank aan de zovele kiezers die me hun vertrouwen gaven. In de afgelopen maanden ontmoette ik vele gedreven mensen en het stemt me hoopvol met hen te kunnen samenwerken. In ijltempo heb ik deze steile berg beklommen, dit kon alleen dankzij de vele aanmoedigingen onderweg.”

“Het studentvriendelijke klimaat aan UAntwerpen is en blijft een grote troef, maar laten we ook meer inzetten op de democratische instroom van kwaliteitsvolle studenten. Ook wil ik onze onderzoekers meer vertrouwen geven. Ze zullen beter gewaardeerd worden en sterker kunnen doorgroeien. Laten we bovendien de Universiteit Antwerpen beter positioneren in de ruime grootstedelijke regio. De universiteit kan een labo en motor voor verandering worden in de moderne grootstad van de eenentwintigste eeuw, hier en elders in de wereld.”

EM

Afbeelding