Afbeelding

YouLoveTech zoekt jong wetenschappelijk en technisch talent

Nieuws

 
ANTWERPEN - #YouLoveTech is de komende maanden dé slogan om techniek en wetenschap hip te maken bij jongeren. In de sfeer van een festival wil de provincie Antwerpen de komende maanden kinderen en jongeren uit de bol laten gaan met wetenschap en techniek op talloze activiteiten en opendeurdagen. Doel? Ervoor zorgen dat zij met veel zin kiezen voor een technische studierichting, want bedrijven schreeuwen om technisch talent.
 
Dit voorjaar zet de provincie onder de slogan #YouLoveTech het technisch onderwijs in de kijker en laat ze zien dat je met zo’n opleiding heel wat jobmogelijkheden hebt. Leerlingen van TSO Industriële wetenschappen proefden via het project ‘Haven vol techniek’ van verschillende beroepen in de haven, industrie en logistiek. 100 bollebozen beten zich dan weer vast in de Sci Tech Challenge waarin ExxonMobil hen uitdaagt om oplossingen te vinden voor toekomstige problemen.
Gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V): ‘De economie van de toekomst zal draaien op jong technisch talent. Afgestudeerde jongeren kunnen meestal meteen aan de slag. Veel van hen krijgen zelfs de kans om te beginnen op hun stageplaats. Ook de VDAB-knelpuntberoepenlijst toont aan dat technisch talent het grootste tekort blijft. Als provincie ondersteunen we de bedrijven in onze regio. Veel ervan hebben wel vacatures, maar de vele werkzoekenden hebben niet de juiste vaardigheden. We moeten de twee dus meer op elkaar afstemmen. Via de You Love Tech campagne laten we jongeren en werkzoekenden zoveel mogelijk proeven van deze jobs. De provincie ondersteunt talloze initiatieven die je nu handig op de overzichtskalender van www.youlovetech.be kan ontdekken. Via Haai!Tech bijvoorbeeld kunnen kinderen tussen tien en veertien jaar op een leuke manier kennismaken met chemie, mechanica, hout, bouw, elektriciteit en elektronica.
Ook scholen kunnen in hun lessenpakket leerlingen laten kennismaken met technische beroepen. Zo kunnen klassen worden ingeschreven voor een bezoek aan de diepe geothermie-installatie in Mol. Dat is een groot succes, want begin maart kwam daar de duizendste bezoekende leerling over de vloer.’
Met de You Love Tech campagne zet de provincie ook in op technisch onderwijs. Gedeputeerde Inga Verhaert (sp.a) wil dat hier een mentaliteitswijziging komt: ‘Jongeren laten een technische richting vaak nog links liggen bij hun studiekeuze. En dat is jammer, want bedrijven schreeuwen om technisch talent. Veel ouders sturen hun kinderen eerst naar een algemene secundaire opleiding om na een paar jaar over te schakelen naar een technische richting. Terwijl jongeren met een neus voor techniek er goed aan doen om dat talent van meet af aan te ontwikkelen. Wij investeren enerzijds in het provinciale onderwijs waar we momenteel 91 studierichtingen aanbieden en anderzijds kunnen alle scholen gebruikmaken van ons onderwijsflankerende beleid zoals bijvoorbeeld de techno-trailer of de talentklassen.’ Met ‘You Love Tech’ trekken de provinciale scholen alleszins de festivalzomer vroeg op gang. Van 16 april tot en met 22 mei zijn hun opendeurdagen ondergedompeld in de sfeer van een festival met een unieke line-up van technische studierichtingen.
EM