Minder broeikasgassen door gebruik van biomassa

Nieuws

Half februari werd er geoogst op de vijftien hectare grote bio-energieplantage in Lochristi, de grootste van de Benelux. Op zich is dit al bijzonder spectaculair, maar de onderzoekers van de groep planten- en vegetatie-ecologie van de UAntwerpen maakten van de gelegenheid gebruik om een round-up te maken. Besluit: na vier jaar kan men een gunstige balans van broeikasgassen voorleggen. Op de plantage vindt men 120.000 snelgroeiende populieren en wilgen. Na oogst produceert de plantage houtsnippers, die in kleinschalige verbrandingsovens worden omgezet tot warmte of via vergassing of verbranding groene stroom produceren.

‘Ons project is het eerste in de wereld dat volledige balansen opmaakt van alle broeikasgassen’, zegt de onderzoeksleider, professor Reinhart Ceulemans. ‘De resultaten bevestigen dat populier en wilg uitermate geschikt zijn voor biomassaplantages in onze gematigde streken. De plantage is energetisch zeer rendabel. Er is zesmaal meer energie-output dan –input.’ Verder blijkt dat de broeikasgasbalans sterk afhankelijk is van de bodemgesteldheid en de voormalige bemesting van de bodem. ‘De eerste oogst vond plaats op 2 en 3 februari 2012 in aanwezigheid van prins Filip. Ondertussen zijn de bomen twee jaar oud en klaar om een tweede keer te worden geoogst. Ze hebben een gemiddelde diameter van vier centimeter en een gemiddelde hoogte van bijna zes meter.’

Door het extreem natte en warme weer was het onmogelijk om de tweede oogst met een zelfrijdende hakselaar (of versnipperaar) uit te voeren. ‘We deden beroep op de indrukwekkende Stemster van de firma Nordic Biomass, die uit Denemarken komt. ‘Zowel tractor als Stemster staan op rupsbanden waardoor verdichting en insporing van de bodem beperkt blijft. De bomen worden in hun geheel geoogst en afgevoerd door één enkele machine waardoor de bodemschade beperkt blijft.’ Vervolgens worden de bomen gestockeerd, tot de bodem voldoende draagkracht heeft om te betreden met verhakselmachines. Daarna worden de houtchips afgevoerd en verbrand in een biomassa-installatie voor de verwarming van tuinbouwserres, stallen of biggenbatterijen. In april gaat de plantage haar derde rotatie in. (EM)