De wereld verandert … Jij ook?

Nieuws

Misschien merk jij het ook. De wereld verandert. “Niets nieuws onder de zon”, zal je denken, “dat doet hij al vanaf de oerknal tot vandaag …” De afgelopen vijf jaar ging het echter enorm snel en heel wat mensen beweren dat onze planeet de pedalen kwijt is. Toch is de vooruitgang niet af te remmen en is het eerder de mens zelf die niet langer kan of wil volgen. De snelheid waarmee veranderingen op aarde zich hebben doorgezet, is enorm toegenomen kort nadat de mens is ‘geland’. Voorheen bestond ‘alles wat was’ uit de vier natuurelementen: lucht, water, vuur en aarde. De mens voegde -en voegt hier nog steeds- een element aan toe: informatie.
De mens onderscheidt zich van alle andere levensvormen door het gebruik van het woord, de taal. Zo spreekt hij niet alleen in woorden, maar leerde hij ook schrijven, drukken en gebarentaal. Meer nog, de mens denkt ook in woorden. Deze unieke gave om met soortgenoten te communiceren, maakte projecten mogelijk die het aanschijn van onze planeet op zeer korte tijd drastisch hebben veranderd. Helaas ook te vaak in negatieve zin. Zo gebruik(t)en mensen woorden om elkaar te kwetsen, ruzie te maken en hun beweegredenen te motiveren om oorlog te voeren, terwijl anderen elkaar met dezelfde woordenschat het hof maken, vriendschappen sluiten en projecten op touw zetten om vrede te sluiten.
Wat gedachten betreft, werkt het op exact dezelfde manier. Sommigen denken dat ze geen tijd hebben, maken zich zorgen en hebben weinig of geen vertrouwen in anderen, terwijl anderen beseffen dat ‘tijd, plezier en vrienden’ zaken zijn … die je zelf maakt. Zowel in je gedachten, als met de woorden die je spreekt! “Zich zorgen maken” is overigens een schitterende zegswijze om aan te tonen hoe krachtig het menselijke denken zich manifesteert in de realiteit. Mensen die zich zorgen maken, hebben per definitie altijd gelijk! Meestal duurt het een hele tijd vooraleer ze zich ervan bewust worden dat ze die zorgen ervaren, die door hun eigen gedachten worden neergepoot in hun realiteit. De verdere ontwikkeling van dit bewustzijn stelt de mens in staat om minder lichtzinnig om te springen met zijn woorden en … met zijn gedachten. Op deze manier kan hij de beleving van zijn persoonlijke realiteit zodanig beïnvloeden dat hij er vat op krijgt. De werkelijkheid is namelijk veel mooier en rijker dan de realiteit waarin ieder van ons leeft.
Wanneer ik naar het voetbal ga, naar het shoppingcenter of naar om het even welke plaats waar veel mensen samenkomen, dan fascineert het me telkens dat in ieder hoofd dat ik zie een ‘eigen’ levensverhaal schuilt. Met unieke gedachten, unieke emoties, unieke verwachtingen, … Mijn kinderlijke logica leert me meteen dat ‘dé wereld’ in feite niet bestaat. Ieder mens kijkt naar de wereld op zijn of haar heel eigen manier, die wordt bepaald door zijn geboorteplaats, cultuur, opleiding, levenservaringen, … Wanneer we ons hiervan bewust worden, dan lijkt iedere vorm van intolerantie wel pure achterlijkheid, niet?
Deze tekst vind je ook op onze Wordpress: Periodiekske.wordpress.com. Met dit nieuwe initiatief wil ’t Periodiekske haar informatie in de toekomst nog gemakkelijker bereikbaar maken voor zoveel mogelijk geïnteresseerden. Om optimaal bij te dragen tot geluk en samenhorigheid, willen we alle middelen inschakelen die mogelijk zijn. Het delen en deelbaar maken van informatie is hierbij zeer nuttig. Het stelt lezers in staat om de teksten die ze de moeite waard vinden op grote of kleine schaal te delen. Voel je vrij om ook deze tekst te delen met anderen en bouw op jouw manier mee aan meer geluk en samenhorigheid. Ten slotte kan er ook op een vlotte manier worden gereageerd op de teksten en maken gesprekken erover ons alleen maar wijzer. Samen weet je nu eenmaal meer dan alleen. Laat alles even bezinken, geniet van het leven en … hou je niet in om te reageren op wat je hebt gelezen en evenmin om het te delen.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=fL068bmjP_c]

Fik.verbiest@periodiekske.be