Afbeelding
Een geweldig cultuuraanbod cover

Een geweldig cultuuraanbod

cultuur

De cultuursector is weer helemaal terug. En hoe! Als je het aanbod bekijkt, zou je willen dat je jezelf kon klonen om overal aanwezig te kunnen zijn. Helaas is dit voorlopig nog niet aan de orde, dus stelt zich de vraag: ‘welk evenement wil je zeker niet missen?’ Heb je al een UIT-pas? Dan boek je zelfs tickets tegen een voordeliger tarief.

Keuzestress

Op de bekende site Uit in Vlaanderen kan je zoeken welk aanbod er is op datum en op welke locatie en met enkele klikken krijg je een overzicht van wat er allemaal te doen is. Wil je naar theater, een concert, een gegidste rondleiding volgen of cultureel erfgoed bezoeken? Je hebt het maar uit te kiezen. Je zou er haast keuzestress van krijgen. Dat is niet goed voor ons stressgevoel, maar je kan dat compenseren door volledig te genieten van het evenement dat je uitkiest. Door je helemaal in te leven in het verhaal van de rondleiding of uit te leven op je favoriete muziek komt het helemaal goed met je stressniveau.

Van 3 tot 103 jaar

Als je op lokaal vlak het aanbod bekijkt, vind je een hele waaier culturele mogelijkheden voor jong en oud. Hoe sneller we als kind in contact komen met cultuur, op welk vlak dan ook, het heeft een positief effect op ons als persoon. Wie herinnert zich nog de poppenkast op school of in de jeugdbeweging waar we als jong kind helemaal meeleefden met de personages in het verhaal? Of toen we in de klas zelf een toneeltje ineen moesten steken en spelen? Jezelf zo helemaal kunnen uitleven, volop je fantasie laten werken en je helemaal verliezen in het spel: geweldig toch! Wie weet had de toneelmicrobe je te pakken en bleef je verbonden aan een toneelgezelschap, zodat je dit telkens weer kon beleven? Dit zorgt voor een goed gevoelen, niet alleen voor de toeschouwers, maar zeker ook voor jezelf!

Cultuur inclusief

Ooit al gehoord over ‘inclusief zingen’? Koor en Stem vzw, een vereniging die zich inzet voor de Vlaamse koorwereld en bij uitbreiding het zingen in het algemeen, heeft dit concept enkele jaren geleden gelanceerd. De bedoeling is om mensen met dementie die in een rusthuis verblijven, mee te laten zingen met een koortje of artiest die komt optreden en dit samen met hun familieleden of het personeel van het rusthuis. Het project kreeg de naam ‘De stem van ons geheugen’. Onderzoek wijst uit dat zingen een positief effect heeft op mensen met dementie. De liedjes die ze leerden toen ze jong waren, blijven lang in hun geheugen bewaard. We weten ook dat een dementerende persoon soms agressief kan reageren. Recent hoorde ik een verhaal waarbij een vrijwilligster in een rusthuis al zingende de kamer binnenging, dat maakte de kamerbewoner duidelijk rustiger. Toch een prachtig voorbeeld van wat zingen kan teweegbrengen.

Schoolzangdagen

Meerdere studies bevestigen dat muzikale opvoeding voor kinderen een positief resultaat heeft op hun resultaten en leerproces. Diezelfde vereniging Koor en Stem vzw organiseert daarom ook schoolzangdagen. Wat doen ze dan precies? Een lagere school doet een aanvraag bij Koor en Stem en dan wordt een datum geprikt waarop één of meerdere docenten en een pianist naar de betreffende school gaan om de leerlingen enkele liedjes aan te leren, eventueel met dans of beweging erbij. Soms wordt dit gecombineerd met een toonmoment voor ouders of grootouders. Ondertussen bestaat er een aangepast concept voor kleuters. De leerlingen vinden het een geweldige ervaring en reageren allemaal zeer enthousiast!

Samen genieten

Hoeft het nog gezegd te worden? Iets wat je samen kan doen met anderen, daarvan geniet je en het geeft een goed gevoelen. Het maakt niet uit wat we samen doen: musiceren of naar een concert gaan, genieten van een theaterstuk of musical, naar een festival gaan, … de mogelijkheden zijn legio. Het belangrijkste is dat we deze ‘genieten van’-ervaring kunnen delen en dat doet deugd. Je hoeft echt niet ver te gaan, het aanbod in je eigen woonplaats is alvast een aanrader. Dus laat je vooral gaan en geniet van het cultuuraanbod met volle teugen!

Kristel Van Doorslaer – stresscoach

www.activational.be