Afbeelding

Vrouwtjes van papier: eindelijk in de hoofdrol!

cultuur

Kuifje, een homo? De gezaghebbende Britse krant The Times had een tijdje geleden twee pagina’s veil om dat te onderbouwen. Omdat Kuifje zelden omringd wordt door vrouwen (tenzij door Bianca Castafiore), maar dat geldt evenzeer voor de reeks Blake en Mortimer. Uit een analyse van het weekblad Robbedoes bleek dat in de periode 1938-1963 in het blad slechts 43 vrouwelijke personages voorkwamen tegenover 1548 mannelijke! Maar er is verandering op til. De Standaard Uitgeverij pakt sinds Nieuwjaar uit met een reeks strips met vrouwen in de hoofdrol!

In het langverwachte derde deel van Fanny K. (De lokvogel) ontrafelt Fanny de moord op haar vriendin waardoor ze moet vluchten uit Zwitserland. Tijdens een waanzinnige tocht door Europa wordt ze gegijzeld door criminelen en opgejaagd door de politie, maar toch slaagt ze erin om heelhuids in Antwerpen te geraken. Daar wacht haar echter een onaangename verrassing. De vastberaden Fanny heeft geen andere keuze: ze gaat de ultieme confrontatie aan met een nietsontziende bende.
Fanny K. De Lokvogel is het laatste deel van de cyclus, gerealiseerd door de bekende misdaadauteur als scenarist Toni Coppers en tekenaar Jean-Marc Krings, Standaard Uitgeverij 2019, 48 bladzijden, gebrocheerd, quadri, prijs: 7,99 euro.
***
In de F. C. De Kampioenen: De Love Special staat het mooiste gevoel ter wereld centraal: de liefde! Dat onze Kampioenen al heel wat ups-and-downs hebben meegemaakt in hun liefdesleven weten we van in het prille begin. In deze special drie nieuwe liefdesavonturen: Xavier gaat vreemd, Fernand gaat trouwen en De tandartsassistente …
***
Mieleke, Melleke en Mol moeten in De apenwinkel samen met tante Tulp verhuizen nadat tante Tulp bezoek kreeg van haar huisbaas. Die wil een winkel openen in haar huis. Onze vrienden moeten een nieuw huis zoeken. Gelukkig heeft de huisbaas nog ergens een klein kasteel te huur waar tante Tulp, Mieleke, Melleke en Mol snel kunnen intrekken. In het oude huis wordt een apenwinkel geopend! Je leest het goed: een winkel waar apen worden verkocht. Ook dat brengt al snel narigheid met zich mee.
***
We hebben het er nog niet over gehad: de reeks Mamette. Een oudje dat allesbehalve versleten is. Ze heeft kinderen en kleinkinderen, maar ook vrienden en vriendinnen met wie ze vanaf een bankje de gang van zaken in de grootstad bekijkt en van commentaar voorziet. Met nostalgie en humor slaat ze zich door het leven en laat de mensen rondom haar baden in liefde en warmte.
NOB (ook bekend als DAD) maakte met Mamette een ontroerende, geestige en vooral heel mooie strip over een bejaarde vrouw die haar mannetje staat in een drukke, jachtige wereld. De gedroomde oma van iedereen die de strip nooit gelezen heeft.