Afbeelding

Musicalstages voor en door bijzondere mensen

cultuur

Dit jaar organiseren Muzix en Sara Gracia Santacreu in een unieke samenwerking een vijftal musicalstages “voor podiumbeesten met een licht verstandelijke beperking vanaf 10 jaar”: Musical for Specials. Tijdens deze stages gaat Sara aan de slag met groepjes van 10 creatievelingen die zichzelf willen ontplooien. Sara heeft zelf al heel wat ervaring in de musicalwereld. Voor deze stages liet ze zich inspireren door haar zus Femke, die een verstandelijke beperking heeft en die Sara’s grootste inspiratiebron is. Sara vertelt ons meer over haar grootse plannen.


Vanwaar jouw liefde voor musical en theater?

De allereerste keer dat ik op een podium stond, was toen ik 8 jaar was. Ik mocht kleine Eponine spelen in de grote musicalproductie ‘Les Misérables’. Toen zijn mijn passie en liefde voor het theater ontstaan. Sindsdien ben ik niet meer van het podium weg te slaan.
Momenteel zit ik in mijn tweede jaar in de Toneelacademie van Maastricht waar ik aan het bijstuderen ben en word opgeleid tot theatermaker, regisseur en docent. Deze opleiding wou ik heel graag bijdoen omdat ik graag mijn eigen verhaal wil brengen. Mijn kennis, ervaring en liefde voor het vak wil doorgeven aan anderen en ik droom ervan een eigen collectief te starten.

Op welke showbizzervaring blik je zelf al terug?

Ik heb ook wel wat televisiewerk gedaan en dat is toch heel wat anders dan theater. Maar die afwisseling tussen een set en het podium was zeer fijn. Als ik mag terugblikken op een project dan ga ik toch graag terug naar ‘On Tour’ van Disney Channel. Mijn eerste rol in een jongerenreeks waar ik me met de hele cast en crew heel erg goed geamuseerd heb!

We merken duidelijk je liefde voor je zus Femke. Kan je ons vertellen hoe ze jouw leven rijker maakt?

Femke heeft mij een intelligentie meegegeven die je nergens kan leren. Hoe zij naar de wereld kijkt, is iets waar wij nog veel van kunnen leren! Supereerlijk en intuïtief. Zij geeft mij moed om te durven dromen! Dromen die stilaan werkelijkheid aan het worden zijn! Femke kan door haar beperking helaas niet alle kansen grijpen en dat is voor mij een extra drijfkracht om juist keihard te vechten om mijn dromen werkelijkheid te laten worden. Het ergste wat kan gebeuren is even op je bek gaan. Dat valt wel mee, denk ik dan.

Wat bewonder je precies in haar?

De kracht! De kracht waarmee zij in het leven staat. Eén van de grootste vechters die ik ken! Hoe gevoelsmatig zij reageert en het feit dat dat meestal ook de juiste reactie is. Hoe onvoorwaardelijk zij van ons houdt en ons gezin daardoor supersterk en hecht maakt!

Heb je in het verleden al professioneel samengewerkt met Femke zelf of met andere mensen met een verstandelijke beperking?

Femke heeft zelf ook al op het podium gestaan! Een flink aantal jaar geleden heeft ze in een kleutervoorstelling voor het eerst zelf als actrice gespeeld. Twee jaar geleden heeft ze samen met mijn mama bij een amateurgezelschap de musical ‘The Wizard of Oz’ gespeeld en afgelopen zomer heeft ze elke Musical voor Specials meegedaan. Ook nu gaat ze op één stage na alles meedoen!
Momenteel ben ik in het kader van mijn opleiding theaterles aan het geven bij Theater Stap, een dagcentrum waar theater centraal staat. Je kent de spelers wel van ‘Tytgat Chocolat’. Femke gaat dan elke keer mee en dan wordt ze even mijn leerling! Het is een cadeau om aan hen les te geven. Ze laten telkens weer onwaarschijnlijk inspirerende dingen zien!

Wat gaan jullie zoal doen tijdens de stages? Wat mogen we verwachten van het toonmoment aan het einde?

Ik doe een boekbewerking en zorg ervoor dat de ijkpunten worden uitgewerkt tot een klein toonmoment. Door middel van improvisatieoefeningen ga ik met hen theatraal aan de slag. Elke dag zal starten met een dansopwarming en zal ik zoeken naar de mogelijkheden om hun lichaam dansant te kunnen inzetten. We gaan geen liedjes vanbuiten leren, maar we gaan samen uitproberen wat je nog allemaal kan doen met dat instrument, de stem. Hoe kan ik hun stem muzikaal inzetten zonder dat ze daar liedjes voor moeten instuderen en nootjes vanbuiten moet leren. Op deze manier kan ik op maat van de deelnemer werken en kan ik ieders talent juist inzetten.
Het toonmoment zal dus ook heel authentiek zijn en mede door hen gecreëerd worden. Voor de deelnemers een onvergetelijk moment want dan kunnen zij even voor familie en vrienden schitteren.

Wat hoop je de deelnemers bij te brengen?

Allereerst staat plezier maken centraal! Daarnaast hoop ik dat ze na mijn stage het gevoel hebben dat ze net zoals iedereen iets moois en waardevols kunnen maken.

Wanneer is de stage voor jou geslaagd?

Als ik al die gelukzalige hoofdjes zie stralen en als ze vrienden voor het leven erbij hebben en als het toonmoment nog lang kan nazinderen en ik niet kan wachten om alweer de volgende stage te organiseren.

Bedankt, Sara! We wensen jou en de deelnemers veel succes!

Interesse? Kijk op de website voor data, inschrijven en meer: www.musicalstages.be/musical-for-specials.
Tekst: Joyce Verschueren - Foto’s: Sara Gracia Santacreu
Afbeelding
Afbeelding