Afbeelding

Onze jongens op de boekenbeurs

cultuur

De Boekenbeurs in Antwerp Expo gaat dit jaar door van zondag 28 oktober tot en met zondag 4 november en van donderdag 8 november tot en met zondag 11 november, telkens van 10 tot 18 uur en met een nocturne op vrijdag 2 november en op donderdag 8 november, telkens tot 22 uur. Onder het motto “Woord aan het woord” met in deze editie een scène voor het woord in al zijn vormen: geschreven, gesproken, getekend, gedrukt, gefluisterd, geschreeuwd, gehoord. Er komen debatten met toonaangevende stemmen over actuele onderwerpen. Schrijvers gaan met elkaar in gesprek. Poëzie op het … podium met dichters uit de Lage Landen. Debutanten treden voor het voetlicht en de Boekenbeurs gaat op zoek naar nieuw talent. Ruim 90 standen maken zich op voor het hoogfeest van het boek en zorgen voor een verrassende ontdekkingstocht van nieuwe boeken, met uiteraard auteurs uit Mortsel, Edegem en de zuidrand. Maak plaats voor …

JAN VAN DER CRUYSSE die de voorbije jaren zowat alle prijzen won met zijn misdaadromans Bling Bling 1 - Diamantroof in Delhi (winnaar Knack Hercule Poirotprijs, de Diamanten Kogel en de Schaduwprijs). “Een verademing in tijden van oververzadiging bij de uitgevers. Een opluchting tussen het letterkundig hoogdravend gezemel dat moet leven van overheidssubsidies”, Lucas Devos in Knack, “Onderhoudend, spannend, goed geschreven Vlaamse thriller, dé voorjaarsverrassing”, Patrick Van Gompel VTM. (Davidsfonds)
Nauwelijks een jaar later, 2017, verscheen deel 2: Bling Bling 2De Zaventemmers, waarin een veiligheidsdeskundige bewijst dat boswachters de beste stropers kunnen zijn, mikkend op de perfecte diamantroof. De grootste ooit. Op de moeilijkste locatie van het land. Zonder geweld en het liefst onopgemerkt. De kritiek was eens te meer unaniem enthousiast: “de Vlaamse misdaadroman begint moeiteloos de Scandinavische te verdringen … (Uitg. Manteau)
De voorbije lente kregen we het derde deel, zeg maar het sluitstuk van Jan Van der Cruysses meesterlijke misdaadtrilogie: Bling Bling 3 – En toen was er nog maar één, met opnieuw een intrige van internationaal allure, boeiende personages, razendsnelle dialogen, pientere speurders. (Uitg. Angèle, de nieuwe imprint van Standaard Uitgeverij)

RUDY SOETEWEY, onze bekende misdaadauteur uit Edegem, zal op de Boekenbeurs te vinden zijn in de stand van de uitgeverij Vrijdag met zijn nieuwe thriller Salami over een beginnend klusjesman die het voorstel krijgt om een uit een labo ‘gestolen’ sensationele uitvinding terug te vinden. Het lijkt een eenvoudige, lucratieve opdracht: de dievegge is bekend, de opdrachtgever een multinational en de voorstelling navenant.
Dat er maar één staal van bestaat, lijkt geen probleem – tot blijkt dat het in een salami is verwerkt.
Tijdens de speurtocht naar de verdwenen worst duiken al snel andere geïnteresseerde partijen op, en wordt duidelijk dat de uitvinding een bedreiging vormt voor de mensheid, maar niet zoals iedereen het zich voorstelt.
ROLAND BERGEYS, nog een notoir auteur uit onze regio, zorgde met De reden waarom voor een nieuwe, unieke dubbelroman. Twee mannen ieder met hun eigen verhaal, besluiten op een blauwe maandag hun lot in eigen handen te nemen. De oude schipper loopt onder de tram van zijn schoonzoon (noem het een kleine wraakneming) en een moegetergde agent verlaat zijn vrouw, zijn kind en niet in het minste zijn schoonmoeder.
Oud of jong, rijk of arm, strijden de personages tegen het onrecht dat hen is aangedaan. Wat zet iemand ertoe aan om zijn leven grondig te veranderen, of net niet? Is het een kwestie van onvoorwaardelijke gehoorzaamheid of rebellie? De reden waarom is hoe dan ook een gevecht van vallen, meesleuren en opstaan. Heerlijk komisch of een tikkeltje eigenzinnig, soms aangrijpend en verbazingwekkend doodgewoon.