Afbeelding

Sven Cooremans: psycholoog en dichter

cultuur

Soms laat een dichter zich kennen, weegt verlangen een steen, behelst hem te gooien een booglijn van lucht in een kamer met niets dan een gletsjer van lakens en lijnen en meer dan hem lief is de spieren in ogen, ze beide horen rollen, ondraaglijk glanzend en groot, de antieke daad nog wat nat van de doodverf. (uit 21 dichters voor de 21ste eeuw)

Sven Cooremans (°1970) uit de Mortselveldenlaan in Mortsel is psycholoog en auteur. In zijn blog schrijft hij over zichzelf: “Ik ben klinisch psycholoog en gediplomeerd filosoof. Op school ben ik leerlingenbegeleider, alsook de meneer die filosofie en gedragswetenschappen geeft. Aan de Vrije Universiteit van Brussel was ik enige tijd geleden een doctoraatsstudent die onderzoek deed naar het effect van diagnostische labels (hoogbegaafdheid …) op zelfbeeld, schoolmotivatie en schoolprestaties. Thuis ben ik de man van mijn vrouw, de vader van mijn zoon en pleegzoon, het baasje van twee Spaanse waterhonden. En regelmatig te vinden in een mooie, rustige kamer op een eerste verdieping. Waar ik mijn praktijk houd, gericht op de begeleiding van adolescenten en (jong)volwassenen.”

Stokoude Mitsubishi

Cooremans studeerde aanvankelijk wijsbegeerte aan de K. U. Leuven, waar hij in 1996 een licentie in de wijsbegeerte haalde. In 2010 studeerde hij aan de VUB van Brussel af als klinisch psycholoog (met de grootste onderscheiding). Hij was warempel ook leadsinger van de Nederlandstalige rockgroep LUDO, zaalvoetbalspits bij Z. V. C. HANGAR en Z. V. C. d’ARTISTE. Met zijn stokoude Mitsubishi Lancer maakte hij een ‘trip’ richting Japan.
De veelzijdige Cooremans is ook redactielid van Gierik-Nieuw Vlaams Tijdschrift, waarin gedichten van hem verschenen, net als in De Brakke Grond, naast kortverhalen in Dietsche Warande en Belfort, Deus ex Machina, Gierik en Yang. Zijn debuut, de dichtbundel Myeline, verscheen in 2003 bij de uitgeverij P. Met het gedicht Sisyplus won hij de tweede prijs van de Turing Gedichtenwedstrijd. Zijn vierde bundel, Zonder is het licht niet zacht genoeg verscheen in 2017. Als bestuurslid van PEN Vlaanderen is hij verantwoordelijk voor het Writers in Prison Committee.
Nog een smaakmaker uit 2015:

Welkom in de voortuin van mijn teksten

In een kamer met bladgrond en takjes die zorgen voor klimgelegenheid zal ik mijn tijd en twee stoelen nemen en na weken van uithouden en op kleur komen zal ik mijn vleugels ontvouwen vleugels die ik nodig heb om mezelf, ik noem maar iets uit te drukken in het voornemen om u te woord te staan.