Afbeelding

Meer dan 4 op 10 bezoekers nemen de tram naar Sportpaleis en Lotto Arena

cultuur

Meer dan vier op de tien bezoekers van het Sportpaleis en de Lotto Arena vermijden verkeersproblemen en nemen de tram. Mee dankzij het combiticket met vrij gebruik van het openbaar vervoer is het aandeel van wie met de auto komt gedaald naar 50%. Vorig jaar koos bijna een half miljoen evenementgangers voor de tram.

Nog voor de opening van de Lotto Arena in 2007 lanceerden de nv Antwerps Sportpaleis en De Lijn het combiticket. Dat laatste garandeert zowel de toegang tot de zalen als het gratis gebruik van trams en bussen naar het evenement en terug. Dankzij een bijdrage van de ticketkopers van 0,50 euro per ticket zet het Sportpaleis zelf extra trams in op de lijnen naar haar evenementenhallen. De site is makkelijk bereikbaar met de tramlijnen 2, 3, 5 en 6. Die zorgen voor een snelle en storingsvrije verbinding met o.a. het Centraal Station en de gratis Park & Rides Linkeroever, Melsele, Merksem, Luchtbal en Olympiade.

Gemiddeld bijna 7.000 tramgebruikers per evenement

De bezoekers worden onder andere aangemoedigd om de auto elders, bij voorkeur op een Park & Ride, te parkeren en vervolgens met het openbaar vervoer of de fiets naar de evenementen te gaan. Die oproep om de verkeers- en parkeerdruk mee te helpen inperken wordt gehoord. Dat blijkt uit de cijfers die het Sportpaleis en De Lijn voor het jaar 2017 noteerden. Het aantal bezoekers dat nog met de auto tot aan de zaal komt, daalde van 65% in 2008 naar 50% in 2017. In dezelfde tijdspanne steeg het aantal gebruikers van het openbaar vervoer van 22% naar 41%. Vorig jaar stapten 485.624 bezoekers op de tram naar de Sportpaleissite, wat neerkomt op een gemiddelde van 6.682 tramgebruikers per evenement.

Fietsgebruik blijvend aanmoedigen

Daarnaast levert de nv Antwerps Sportpaleis ook inspanningen om het fietsgebruik te stimuleren. Zo werd in 2014 een bijkomende stalling voor 300 fietsen voorzien, wat momenteel een totaal geeft van 400 fietsparkeerplaatsen. De bereidheid van de bezoekers om met de fiets te komen, bleek bijvoorbeeld bij het concert van Foo Fighters in het Sportpaleis tegelijkertijd met de finale van de play-offs van Telenet Giants Antwerp in de Lotto Arena. Die avond werden bijna 1.200 fietsen geparkeerd in de ruime omgeving. Om deze reden bekijkt het Sportpaleis bijkomende investeringen in de nabije toekomst, zoals een grote afsluitbare fietsenstalling voor meer dan 500 fietsen aan de nieuwe voetgangers- en fietsbrug over de Schijnpoort.
Het Sportpaleis is trots op deze cijfers nu het voor 2020 vooropgestelde doel van slechts 50% autogebruikers sneller zal worden gehaald dan voorzien. Tegelijk blijft men zoeken naar nieuwe manieren om de mobiliteit rond de zalen voor buurtbewoners en bezoekers verder te verbeteren.
Bron: Sportpaleis Groep