Afbeelding
Dialoog

Dialoog

column

Het jaar loopt ten einde en we bereiden ons voor om dit op een gezellige en feestelijke manier te vieren. Toch kan er de komende dagen heel wat gebeuren dat onze feestvreugde bederft. De evolutie van de statistieken, die kranten, radio en tv ons dagelijks voorschotelen, wijst alleszins in die richting.

Cijfers

Waar het aantal Covid-19-‘gevallen’ aanvankelijk verwees naar ‘mensen die overleden door’, verschoof de betekenis geleidelijk naar ‘zieken door’ SarsCov-2. Ondertussen blijkt dat in de statistieken heel wat mensen werden opgenomen die niet door, maar met Covid-19 overleden. Momenteel zijn de dagelijkse cijfers vooral ‘positieve testen’, onafgezien of men echt last heeft van symptomen.

Focus

Onze virologen doen hun werk. Hun ambitie om besmettingen te vermijden is lovenswaardig en perfect te begrijpen. Gezondheid en welbevinden reiken echter veel verder dan de afwezigheid van besmettingen. Hiermee rekening houden is niet de verantwoordelijkheid van onze virologen; net zo min als de gezondheid van onze economie of de mogelijkheid bieden om te genieten van sport of cultuur. Wiens verantwoordelijkheid is dit dan wel en wordt ze opgenomen? En wat is de randschade van de overdreven focus op lichamelijke gezondheid bij het nemen van maatregelen?

Prik

Hoewel ondertussen enkele middelen hun degelijkheid bewijzen bij de behandeling van Covid-19, genieten ze weinig of geen aandacht in onze media. Ook het belang van een degelijk functionerend immuunsysteem komt nauwelijks aan bod. Laat staan dat men ons hierover dagelijks informeert, wat wel lukt met statistieken die angst scheppen. Terwijl net angst een bewezen negatieve impact heeft op onze immuniteit.

Polarisatie

Wat me het meeste verontrust, is de toenemende polarisatie rond vaccinatie. Onze gezondheidszorg staat zodanig onder druk dat zich niet laten vaccineren getuigt van een egoïstische en onverantwoordelijke houding. Een legitiem argument, ware het niet dat zorgkundigen al decennialang strijd voeren voor meer middelen. Een strijd waarin ze roemloos ten onder gingen. Veel zorgkundigen menen dat ze extra worden belast doordat het dossier belangrijker werd dan de patiënt. Bovendien zorgden besparingen in de sector voor minder i.p.v. meer middelen. Is er overbelasting of onderbezetting of beide? - zijn vragen die op zijn minst mogen worden gesteld.

Dialoog

Ware wetenschap is het gevolg van voortschrijdend inzicht. De motor van dit inzicht is de dialoog tussen wetenschappers met elk hun interpretatie van de feiten. In een tijd waarin macht en geld zich alsmaar meer concentreren, moeten we meer dan ooit opletten voor een eenzijdig verhaal. Daarom wens ik iedereen in 2022 de ruimte om te twijfelen en om op een respectvolle en open manier met elkaar te blijven communiceren. Alleen dat zal ons de weg wijzen naar het licht boven de stal of … aan het einde van de tunnel.

Fijne feestdagen en een gelukkig 2022!

“De Waarheid is een kostbaar Geschenk dat rust in de schoot van de Toekomst” - Fik Verbiest