Afbeelding

MORTSEL 5443 - Evocatie van een bijzonder bitter drama

Maatschappelijk

De stad Mortsel herdenkt ieder jaar het bombardement van 5 april 1943. In 2018 is dat 75 jaar geleden en wordt de herdenking uitgebreid met een theaterevocatie die ik in opdracht van Toneelgroep Streven schreef en ook zal regisseren in het Mark Liebrechtcentrum.

De bedoeling is dat het zonder meer een groots opgezet theaterevenement wordt. Om de cast van 35 volwassenen en 20 kinderen samen te stellen wordt er dan ook een beroep gedaan op andere Mortselse theatergezelschappen en wat de kinderen betreft, wordt er samengewerkt met de Academie Woord en de Parkschool.

Het verhaal begint op zondag 4 april 1943. Het leven in Mortsel verloopt zo goed en zo kwaad als het in oorlogstijd kan. Raymonke verjaart, in Germaine haar café hangt er ondanks alles een luchtige sfeer en Frans verneemt van zijn Simonne dat ze in verwachting is.

Tegelijkertijd maken de Amerikaanse piloten zich klaar voor hun 50ste missie. Ze hebben de opdracht gekregen morgen “den Erla” in Mortsel te bombarderen en dat terwijl de Duitse piloten zich buigen over de geruchten in dat verband en er zich op voorbereiden.

Dan is het maandag 5 april. Een prachtige lentedag tot … in enkele minuten tijd Mortsel nooit meer zal zijn zoals het was en haar inwoners tot vandaag de impact van dat bijzonder bittere drama ondervinden.

Ik kon de evocatie schrijven en verder ontwikkelen dankzij het boek van Pieter Serrien ‘Tranen Over Mortsel’, het uitgebreide archief ter zake van Bruno Gastmans en de stimulerende commentaren van Marc Van de Looverbosch. Het muzikale drieluik dat Guy Cuyvers voor de jaarlijkse herdenking van 5 april ‘43 schreef, zal de hele productie omkaderen.

Auteur: Alex Van Haecke - Regie: Alex Van Haecke - Mark Liebrechtschouwburg H. Kruisstraat 16 2640 Mortsel

Data: 27, 28 april, 4, 5, 10, 11, 12 mei 2018 om 20.15 uur - 13 mei 2018 om 15 uur

Reserveren: 0468 31 43 00 of www.streven.be