Afbeelding

Op zijn “Flandriens” voor het goede doel

Maatschappelijk

MORTSEL - De vzw Projecten voor Afrika bestaat volgend jaar 20 jaar, opgericht in 1999 door Danny Van Clapdurp na een reis naar Senegal. Doel was en is op een efficiënte manier op korte en lange termijn hulp te bieden. De twee langstlopende projecten zijn de Case de santé, een soort veldhospitaal en het opleidingscentrum, of de drie klasjes voor kinderen van twee tot zes jaar om een goede basis te kunnen leggen.

De werklast van de vzw is quasi uniek met een cijfer van 2%. Inkomsten van het ledengeld is een deel van de financiële taart, de rest is zelfbedruipend door het inrichten van activiteiten.

In alle sereniteit is voorzitter Danny Van Clapdurp zich aan het voorbereiden op een speciaal event: een fietstocht over lange afstand. Speciaal omdat we hier geen klein of groot peloton de weg zullen zien opgaan. Een weg die 1500 km lang is en Mortsel met Barcelona zal verbinden. Deze weg zal Danny voor zich alleen nemen. Ruwweg 70 km per dag en gebruikmakend van de vooral in Frankrijk rustige trajecten.

Geen ondoordachte onderneming voor Danny die ook een positieve druk op zichzelf wil leggen om te slagen. Op je 64 ben je nog niet versleten (dixit Danny). Een gezonde training van 150 tot 200 km per week brengt hem in het juiste ritme. Heel het traject wordt gevolgd door de echtgenote met de mobilhome met de logische en nodige logistiek. Geen energiedrankjes of -repen, Danny gaat voor de gewone voeding die eigen was aan onze Flandriens en die door mannen als Briek Schotte, Yvo Molenaers of Ward Sels met smaak naar binnen werd gespeeld.

Danny vertrekt op 28 april voor een tocht die hem rond 26 mei in Barcelona moet brengen. Sponsoring voor het project is het hoofddoel en kan vanaf een euro per km.

De officiële start op 28 april wordt in Mortsel een echte happening die doorgaat in Bar 4, Fortstraat Mortsel. Vanaf 12 uur kan iedereen hier terecht. Er is randanimatie met de hulp van Unimo, er zijn optredens van onder meer Günther Neefs en lokale artiesten en er is de overhandiging van Danny’s “stalen ros” door fietsenfabrikant Bosch. De eerste rit brengt Danny naar Tienen en een deel vrienden zullen hem die eerste rit vergezellen.

We hebben ons voorgenomen om Danny te volgen tijdens zijn ½ Tour de France, proberen contact te krijgen en zeker verslag uit te brengen van idyllische plekjes of anekdotes.

www.projectenvoorafrika.be
A. Charrin
Met de enthousiaste medewerking van:
Afbeelding