Afbeelding
Kristel Van Doorslaer

Bestemming onbekend?

Leven en welzijn

Alhoewel we nog volop in de periode zitten van de skivakanties, wringt de zon zich al enkele dagen door de wolken en dat geeft onmiddellijk een lentegevoel. Daardoor dromen we al van reizen naar de zon en andere horizonten verkennen: een volgend doel om naar uit te kijken.

Weg van de routine
De meeste mensen willen gewoon eens losbreken uit hun dagelijkse routine. Alle dagen stress om op tijd naar je werk te geraken, je kinderen naar school te brengen, je huishouden op orde te houden … en dan nog een perfecte ouder en partner willen zijn. Het vraagt veel van een mens. We proberen allemaal zoveel mogelijk bordjes in de lucht te houden. Is het dan verwonderlijk dat mensen zo uitkijken naar een vakantie? Soms willen we het gewoon eens rustig aan doen, niet naar de klok hoeven te kijken en gewoon de dag te nemen zoals die komt.

Waarnaartoe?
Daarvoor hoef je niet ver weg te gaan. Als we naar het buitenland gaan, zijn er mensen die de voorkeur geven aan een zon-, zee- en strandvakantie of een sportvakantie. Anderen hebben meer interesse om andere streken en musea te verkennen, om de geur en sfeer van andere culturen op te snuiven. Vermits de klimatologische omstandigheden veranderen, hoeven we niet per se duizenden kilometers zuidelijker te gaan om goed weer te hebben. De voorbije zomers, die van vorig jaar uitgezonderd, hebben ons zeer mooie dagen gebracht. Meer hebben we eigenlijk niet nodig. Het hoeft zelfs nog geen 30 graden te zijn, want dan vluchten sommige bezoekers letterlijk in kerken of musea, omdat de temperatuur daar beter te verdragen is. Ik spreek uit ondervinding, een stad bezoeken bij 37 graden is net iets te warm. Trop is te veel!

Onze achtertuin
Kennen we eigenlijk onze eigen omgeving wel goed? Wanneer ben je nog in Antwerpen, Mechelen, Gent, Brugge, Hasselt of Brussel geweest, als toerist in eigen land? Daar staan ook pareltjes die een bezoek meer dan waard zijn. Ik hoorde recent een vriendin zeggen dat ze naar het Zwin ging. Ik ken dat natuurdomein aan zee uiteraard wel van naam. De laatste jaren heeft men daar hard gewerkt om het aan te passen aan de noden van onze tijd. Met het schaamrood op de kaken moet ik toegeven dat het van een schoolreis geleden is dat ik daar op bezoek was … hoog tijd om nog eens een bezoekje te brengen dit jaar.

Op ontdekkingsreis
Cultuur of wetenschap mogen we ook niet uit het oog verliezen, zeker naar onze jongeren toe. Ondertussen bezocht ik al enkele musea en zie daar telkens dat er een apart circuit is voor kinderen en jeugdige bezoekers. Dit betreft gewoonlijk een doe-traject waar ze veel zelf kunnen knutselen en ervaren, soms met een audiogids erbij, want dan krijg je toch wat meer achtergrondinformatie. Een boeiende ontdekkingsreis gegarandeerd!

Op kamp?
Wie zich wil uitleven in de vakantie kan zich inschrijven voor een of ander jongerenkamp. De bekendste zijn uiteraard die van de jeugdbewegingen. Afhankelijk van de leeftijd gaan ze voor 7 of 10 dagen op kamp naar een andere streek in Vlaanderen, de Ardennen of zelfs naar het buitenland. Je kan het zo gek niet bedenken of er wordt wel iets rond georganiseerd: dat gaat van sportkampen, paardenkampen tot hiphop leren dansen en alles wat ertussen ligt. Alhoewel daar toch een prijskaartje aan vasthangt, is het kwestie van snel in te schrijven wegens het beperkte aantal deelnemers dat ze toelaten. Soms uit noodzaak vanwege de infrastructuur, maar monitoren vinden voor deze vakantiekampen blijkt niet evident meer.

Kom tot jezelf
Volwassenen krijgen andere keuzes, zo blijkt uit een gevarieerd aanbod. Dat kan gaan van tai chi- of yogalessen in het buitenland tot muziek- of zangcursussen. Voor elk wat wils! Taalreizen behoren voor jong en oud tot de mogelijkheden. Belangrijk is dat je iets doet waarbij je je goed voelt. De ene vliegt naar het andere eind van de wereld in de hoop daar zijn droomvakantie waar te maken. Voor de andere hoeft het allemaal niet zo ver te zijn en is een wandelvakantie in de Ardennen tof genoeg. Wat je ook kiest, het komt erop neer dat je je batterijen weer kan opladen en dat je tot jezelf kan komen, wat niet alleen fijn is voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Droom alvast van een deugddoende vakantie!

Kristel Van Doorslaer

www.activational.be