Bloesem
Bloesem

Een nieuw seizoen in de startblokken

Leven en welzijn

Na de winterprik die we in januari kregen, staat de lente in de startblokken. Elk seizoen heeft zijn charme, maar na de winter, die toch een rustperiode betekent, staat de natuur klaar voor een nieuwe lente en een nieuw begin.

Een nieuwe kans
Niet alleen voor de natuur betekent dit een nieuwe start, ook voor ons als mens geeft de lente een boost. We starten met een nieuw elan, met goede voornemens om zaken anders aan te pakken of andere prioriteiten te stellen. Wie had er na nieuwjaarsdag het voornemen om opnieuw of meer te sporten? Was 2023 een jaar met minder goede ervaringen of situaties, dan krijg je nu de kans om die achter je te laten en met nieuwe energie het jaar aan te vatten.

Meer zon, meer energie
Na de lange, grijze regenperiode in het najaar en nadien de koudeprik met sneeuw, snakken we weer naar blauwe lucht en de zon. Het boost ons energiepeil, ons lichaam heeft zin om er weer tegenaan te gaan. Januari is traditioneel nog de maand met veel nieuwjaarsetentjes, recepties en noem maar op. Tijd voor ons lichaam om opnieuw een normaal ritme te vinden met gezonde voeding en voldoende beweging. Je hoeft daarom niet direct aan Kamp Waes deel te nemen. Er een gewoonte van maken om regelmatig te fietsen, te wandelen of een andere soort van bewegen te beoefenen blijkt al voldoende, want een hele dag op een bureaustoel achter je pc zitten of uren gamen, daarvoor is ons lichaam niet gemaakt.

Wilde plannen?
Met het vooruitzicht op lichter weer en meer zon, krijgen we meestal vakantiekriebels. Of maak je andere plannen? Verbouwen kan ook een vooruitzicht zijn, met zicht op een plek waar je tot rust kan komen. Dan zal het waarschijnlijk een vakantie dicht bij huis zijn, of helemaal geen vakantie, maar wel de handen uit de mouwen steken in die paar weken dat er kan doorgewerkt worden. Of wil je dit jaar iets realiseren waarvan je al zolang droomt? Het kan zomaar allemaal. Het fijne is dat het ernaartoe werken soms al evenveel deugd doet als het moment zelf.

Goed in je vel
Een nieuwe start betekent ook tijd hebben om te evalueren hoe het voorbije jaar is geweest. Af en toe eens stilstaan bij wat je doet, kan geen kwaad. Ben je tevreden en mag het blijven zoals het is, des te beter. Mogelijk wil je toch wat meer qualitytime met je familie en dringt zich een gematigder werkritme op. Met al de berichten over burn-outs en overspanning op het werk mag je hierover zeker eens nadenken. Als je bv. maag- en darmklachten hebt, een gemoedstoestand met ups en downs, of je bent sneller emotioneel dan vroeger … kan dit wijzen op een verhoogde stresstoestand. Dan kan je hiermee beter aan de slag gaan. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

Voldoende me-time
Neem vooral de tijd om te doen wat jij graag doet, dat geeft energie. Met de lente in aantocht kan je geen beter moment uitkiezen. Waarvan geniet jij? Wat maakt dat jij je goed in je vel voelt? Zet dan zeker deze activiteiten mee in je agenda. Trek voldoende tijd uit voor jezelf, zodat je in optimale vorm verkeert. Op die manier kan je ook zorgen voor wie je lief is. Van een win-winsituatie gesproken! Dit maakt dat je ook mentaal sterk staat, want het gaat er niet alleen om het lichaam in vorm te houden, ook op psychologisch vlak moet het goed zitten.

Go with the flow
Als je in goede mentale en lichamelijke gezondheid verkeert en je doet wat je graag doet, dan zit je in een flow. Dan kan er om het even wat op je pad komen, je kan het op een goede manier aanpakken of ermee omgaan. Het is niet alle dagen rozengeur en maneschijn, dat is duidelijk. We kennen nu eenmaal gelukkige momenten, maar evengoed soms momenten met pijn en verdriet. Het hangt ervan af hoe we daarmee omgaan. Voor de pessimist valt het heel snel tegen, de optimist gaat er positiever mee om, kwestie van ons leven in balans te houden. Het seizoen zal ons daarbij helpen. Met het licht en de warmte van de lente in aantocht kunnen we meer aan, staan we steviger in onze schoenen. Laat die lente maar komen!

Kristel Van Doorslaer
www.activational.be