Afbeelding
aangeleverd

Ingeborg Sergeant

Leven en welzijn

Welke 30-plusser herinnert zich Ingeborg Sergeant – Ingeborg – niet als zangeres en als presentatrice van programma’s als Schuif Af en Blind Date? Vandaag is Ingeborg Sergeant vooral bezig met persoonlijke groei. In 2007 richtte ze De evolutie op, een centrum voor yoga, meditatie en zelfontwikkeling in Brugge, met als missie mensen te inspireren en te begeleiden naar een gezond, vitaal en vervullend leven.

Ingeborg, je werd opgeleid aan de Academie voor Schone Kunsten in Brugge en aan Studio Herman Teirlinck. Je bent dus altijd op zoek geweest naar het creatieve, het expressieve?

Ingeborg Sergeant – Dat zit in m’n DNA, zeker aan m’n moeders kant. Zij was verpleegster, maar wilde heel graag zangeres worden en ze nam deel aan ‘crochetwedstrijden’ (wedstrijden voor amateurzangers, n.v.d.r.). Ik weet nog dat ze vertelde dat ze was opgemerkt door een radiozender, maar van de verpleegsterschool niet naar de auditie mocht. Ze heeft het altijd betreurd dat ze dat niet heeft doorgezet.

Als artieste ben je heel veelzijdig: zingen, theater, tv, …

Ja, en het is net die veelzijdigheid die me daarin aantrok, al kan die ook een nadeel zijn, want ze creëert soms verwarring bij anderen. Zelfs tijdens mijn therapieopleiding kreeg ik vragen zoals: “Jij bent ook nog BV, hoe ga je dat allemaal doen?” Nochtans, voor mezelf ben ik net ál die dingen. Ik kan tv-gezichten coachen omdat ik daarin zelf zoveel achtergrond heb, maar net zo goed ga ik bijvoorbeeld met koppels aan de slag tijdens relatietherapie. Ik denk dat anderen het moeilijker vinden om al die aspecten in één iemand te zien, terwijl dat voor mezelf aanvoelt als een natuurlijke staat. Het ene helpt het andere.

Waar liggen voor jou de uitdagingen in therapie?

In therapie heb je zowel de ‘kom’ nodig, een liefdevolle en zachte aanpak, als het zogenaamde ‘zwaard’, een confrontatie die mensen wakker schudt. Iemands groei vraagt soms heel veel zorg, liefde, acceptatie, maar soms ook een zwaard, een schudding: “Zie jij hoe je dit al jaren doet en wil je daarvoor blijven kiezen, of neem je nu eens een ander pad?” Als therapeut moet je aanvoelen wanneer je het zwaard nodig hebt en wanneer de kom. Tijdens mijn therapieopleiding wilde ik vooral het zwaard leren, omdat ik de kom al sterk had ontwikkeld door meditatie enzovoort. Ook vandaag vind ik het nog moeilijk om mensen te confronteren. Mijn natuurlijke manier van interactie blijft zacht, teder. Ik heb al veel geleerd, maar ik denk dat ik nog wat ouder moet worden. (glimlacht)

Het blijft een leerproces, net zoals heel ons leven. Sommige mensen denken dat ze klaar zijn met leren en het zijn zij die helemaal vastlopen net omdat ze niet meer groeien. Daarom heb ik mijn centrum in Brugge ook “De evolutie” genoemd. Het is voor mij een soort engagement: zolang je hier bent, kan je dingen leren en je groeiproces doorzetten.

Ik zeg bijvoorbeeld wel tegen mijn man: “Mijn volgende job is immobiliën”. (lacht) Ik hou van programma’s over huizen, want die gaan ook over processen. Ik zie heel graag een voor-en-na, heel graag dat dingen ‘gerenoveerd’ zijn, zowel huizen als mensen!

Wat doen jullie precies in De evolutie?

Wij werken vanuit een holistische visie over vier aspecten: het lichamelijke, het emotionele, het mentale en het spirituele. Het lichamelijke komt vooral aan bod tijdens onze yogasessies, de andere tijdens opleidingen, workshops, persoonlijke sessies, … Ik vind alle vier aspecten even belangrijk. Als je ergens vastloopt – in je werk, je relatie, je lichaam, … – dan bepaalt dat ook de andere dingen in je leven. Ervaar je stress op het werk, dan word je een minder liefdevolle partner of ouder, enzovoort.

De ondertitel van De evolutie is ‘Herinneren wie je bent’. Het is niet zozeer altijd nieuwe informatie krijgen, maar wel die bron van weten bereiken die in ieder van ons zit en die ons verbindt met alles en iedereen, dat alles met respect voor ieders wijsheid.

Wanneer heb je yoga en meditatie ontdekt?

Ik organiseerde onlangs een lezing met Geert Kimpen en Michelle Shanti, die Het liefdesvaccin hebben uitgebracht. Geert zei toen iets dat ik nog nooit had gehoord, namelijk dat tijdens de puberteit het gebied van epifyse en hypofyse, het gebied waar helderziende vermogens sluimeren, waar je vermogen om een ruime visie te hebben schuilt, zeer actief is. Dat raakte me, want ik weet nog dat ik als tiener heel intense ervaringen had. Mijn moeder ging met mij naar een ‘rare man’ in Nederland die in m’n ogen keek en druppeltjes voorschreef, terwijl m’n vader zei: “Komaan, zet je erover en wees krachtig”. Nu, aan de vooravond van m’n 55ste verjaardag, kan ik zeggen dat de combinatie van die twee heel goed gewerkt heeft voor mij. Bovendien werd ik geïnspireerd door mijn zes jaar oudere zus die zich verdiepte zich in de antroposofie van Rudolf Steiner. Het is alsof we nu in een medisch model leven waarin alleen medicatie helpt, maar ik heb ook altijd het andere, ‘alternatieve’ aspect van het leven meegekregen. Het belang van voeding, beweging, innerlijke rust, …

Die interesse heb ik rond m’n 18de uitgeschakeld, toen ik volop voor het artiestenleven ging, maar een jaar of 12 later, na m’n ‘pensioen’ bij tv, is ze veel sterker teruggekomen. Het is een interesse in wat velen een ‘alternatieve benadering’ zullen noemen, maar wat ikzelf een ‘eeuwenoude benadering’ noem. Toch ben ik ook iemand die de brug wil bouwen naar de medische wereld. Tijdens m’n opleiding psychologie heb ik gemerkt dat onze Westerse benadering heel goed is in diagnoses stellen. Eerder had ik tijdens mijn zoektocht in het spirituele en mijn opleidingen in onder andere yoga ook al heel veel technieken voor zelfontwikkeling ontdekt en die zet ik ook nog steeds in tijdens therapiesessies. Nu komen voor mij dus al die aspecten samen en dat is heel fijn.