Afbeelding
Woman reading inside a huge book

Daar waar de rivierkreeften zingen - Delia Owens

Het Geschreven Woord

Delia Owens’ debuutroman Daar waar de rivierkreeften zingen was meteen een schot in de roos. Sinds de eerste uitgave gingen er al meer dan 5 miljoen exemplaren over de toonbank en werden de vertaalrechten aan maar liefst 41 landen verkocht. Deze Bildungsroman over een geïsoleerd meisje dat kracht, troost en scholing vindt in de natuur nadat iedereen haar aan haar lot overliet, raakt je recht in het hart.

Catherine “Kya” Clark staat in het stadje Barkley Cove, North Carolina bekend als “het moerasmeisje”. In de steek gelaten door haar familie en door het educatieve systeem en geplaagd door de vooroordelen van een hele stad, moet ze nu op haar eentje leren te overleven in het moeras. Onder de vleugels van Moeder Natuur en enkele bewoners, groeit ze ondanks alles op tot een gevoelige, inventieve, intelligente en ongeremde vrouw. Wanneer haar ex-vriendje dood teruggevonden wordt in het moeras, wordt zij aangewezen als hoofdverdachte, ondanks een gebrek aan bewijs. Deze roman, die zich afspeelt tijdens de segregatie, vertelt een verbluffend verhaal over vooroordelen en hoe deze een hele gemeenschap en individuen kunnen vormen.

Deze roman is adembenemend. Delia Owens slaagt erin om op een unieke en delicate manier een ode aan de natuur te brengen, zo mooi dat zelfs een beschrijving van een vuurvlieg iets heel intiems wordt. De zinnen lezen als poëzie, je wiegt als het ware mee op het zachte deinen van een boot. Door de aandacht voor detail komen de zinnen tot leven, tot je de zee bijna ruikt. Een perfecte vorm van escapisme - je stapt in een magische wereld, een waarvoor we meestal niet genoeg aandacht en bewondering hebben. Kya ziet echter de natuur voor wat ze is: woest, maar ook wondermooi. Moeder Natuur wordt bij wijze van spreken haar voogd en leert haar alles wat er te leren valt over opgroeien, haar veranderende lichaam, seksualiteit en sociale conventies. In de steek gelaten op jonge leeftijd door haar hele familie, zoekt ze antwoorden in het gedrag van dieren. Ze staat dan ook heel rationeel in het leven. Toch slaagt ze erin vrede te nemen met de eenzaamheid en het gebrek aan acceptatie, ook al verlangt ze naar liefde, en te kiezen voor een solitair leven omringd door de natuur.

Opgroeien in het zuiden van Amerika in de jaren ’50 en ’60 was niet gemakkelijk voor iemand die “anders” was. Er heersten veel vooroordelen en een zekere angst voor het onbekende, waardoor zulke mensen niet alleen buitengesloten werden, maar ook mentaal en fysiek hardhandig aangepakt. Dat uitte zich ook in de segregatie, een belangrijk thema in dit boek. Zwarte Amerikanen leefden in een apart dorpje in de stad en werden soms zonder reden bekogeld met stenen. Kya begrijpt dat niet (God bless her), in de natuur wordt er namelijk weinig rekening gehouden met kleur en als buitenbeentje komt ze op voor degenen die dat niet zelf kunnen. Heel ontroerend om te lezen hoe ze hiermee omgaat en de sociaal-maatschappelijke conventies van die tijd opzij zet. Jammer genoeg wordt ze net door die vooroordelen beschuldigd van moord. Er zijn hiervoor geen bewijzen, maar ze is anders, dus móet ze het wel gedaan hebben. De stad keert zich nog meer tegen Kya, maar ze krijgt toch hulp uit onverwachte hoeken: bewoners die Kya het voordeel van de twijfel geven en vechten voor haar onschuld. Het feit dat mensen kunnen leren om vooroordelen opzij te zetten en weigeren om zich te laten meeslepen door de massa wanneer iemands leven onterecht dreigt verwoest te worden, geeft hoop.

Delia Owens groeide op in de bossen van Georgia. Haar moeder moedigde haar aan om de natuur te ontdekken en leerde haar hoe ze ermee moest omgaan. Ze bracht haar zomers door in de moerassen van North Carolina, waar ze een band ontwikkelde met de plaatselijke natuur en dieren. Owens studeerde zoölogie en trok naar Botswana en Zambia om het gedrag van leeuwen en olifanten te bestuderen, waarover ze met haar man non-fictieboeken schreef (Cry of the Kalahari en Eye of the Elephant). Na 2 decennia verhuisden ze weer naar Amerika, waar ze zich inzetten voor natuur- en dierbescherming, o.a. voor de beren en wolven. Daar waar de rivierkreeften zingen is haar eerste roman, die ondanks een kleine eerste druk en lage verwachtingen, inmiddels al twee jaar in de bestsellerlijsten blijft hangen. Het boek werd opgenomen in de boekenclub van niemand minder dan actrice Reese Witherspoon, die de rechten opkocht en het boek zal verfilmen met haar productiehuis.

Wie op zoek is naar een boek om even volledig te ontsnappen aan de vreemde realiteit van vandaag: Daar waar de rivierkreeften zingen is daarvoor perfect. Verdwijn mee in de wonderlijke glorie en woestheid van de natuur, waar niemand veroordeeld wordt en de soms harde maatschappij je niet kan raken. Bereid je alvast voor op een plottwist die je niet zal zien aankomen.