Aan de slag met de ‘Week van het werkgeluk’

Gezondheid

De week van 24 tot 28 september werd omgedoopt tot de ‘Week van het werkgeluk’. Een derde van ons leven brengen we door op ons werk – reden genoeg om het ons daar zo aangenaam mogelijk te maken. De vier tips hieronder mogen dan misschien geen groot nieuws zijn, toch worden ze nog te weinig in de praktijk omgezet.


Werkklimaat

Het woord “klimaat” mag je bijna letterlijk nemen: de eerste tip gaat namelijk over … planten. Zij produceren zuurstof en zijn natuurlijke luchtbevochtigers. Volgens een recent onderzoek van de Universiteit van Cardiff is de luchtkwaliteit in groene kantoren aanzienlijk beter dan in plantenvrije kantoren. Bovendien geven medewerkers er aan zich beter in hun vel te voelen én stijgt de productiviteit als er planten staan. Niet elke plant is geschikt voor kantoor, maar met deze vijf ben je alvast op de goede weg: Kentia palm, klimop, lepelplant, vrouwentong en dieffenbachia.

Zitcomfort

“Op het puntje van je stoel zitten”, is zelden goed voor je rug. Zorg dat je een goede houding aanneemt aan je bureau. Ga liefst zo dicht mogelijk tegen je rugleuning zitten of let er tenminste op dat je altijd rechtop zit. Je kan bijvoorbeeld een kussentje tussen je rug en de rugleuning schuiven. Een ballon tussen je rug en de rugleuning is een goedkope, maar efficiënte manier om je rug toch “in beweging” te houden.

Beeldscherm

Ook een juiste positie van je scherm draagt bij aan een goede lichaamshouding. Twee richtlijnen zijn daarbij belangrijk. Zorg er allereerst voor dat de bovenrand van je scherm ongeveer 2 cm lager komt dan je ogen. Zo kijk je altijd lichtjes naar beneden zodat je nek ontspannen blijft. Daarnaast zou je met gestrekte armen met je vingers je scherm moeten kunnen aanraken. Dat geeft een ideale afstand tussen je ogen en je scherm, zodat je ogen minder snel vermoeid worden.

Beweging

Ons lichaam is gemaakt om te bewegen, niet om stil te zitten. Een gebrek aan beweging zwakt de motoriek van je lichaam af en verhoogt het risico op diabetes, hartkwalen en depressie. Sta dus zo vaak mogelijk op: plaats je printer weg van je werkruimte, wandel naar het bureau van een collega als je iets te bespreken hebt, enzovoort. Wissel indien mogelijk tussen zittend en rechtopstaand werken; dat verhoogt ook je productiviteit.
Bekijk samen met je leidinggevende en collega’s eens wat je nog kan verbeteren. Aangenamer werken is ook beter en gelukkiger werken! We wensen je veel werkvreugde, tijdens de Week van het werkgeluk én daarna!
Bron: Wellness op het werk, Christoph Hohl
Meer info op de websites van Christoph Hohl en van de Week van het werkgeluk