Laat je toch niet vangen cover
Laat je toch niet vangen cover

Laat je toch niet vangen

Gewikt en gewogen

Als je een gemist telefoontje uit het buitenland hebt, bel je best niet zomaar terug. Je hebt bijvoorbeeld een gemiste oproep uit Turkije of Ierland en je kent het nummer niet, bel dan niet terug. Het kan een oplichter zijn. Loop dus niet in de val. Laat je toch niet vangen.

Internetcommunicatie, vrije telefonie en sociale media zijn een verrijking voor onze samenleving. Wat we vandaag allemaal via internet en mobiele telefonie kunnen doen, is een grote stap vooruit in de communicatie, op voorwaarde dat er op de juiste manier gebruik wordt van gemaakt, op voorwaarde dat de gebruikers van deze middelen ons met goede bedoelingen contacteren. Dat is – helaas – niet altijd het geval.

Het aantal mensen dat goedgelovig in de val trapt van cybercriminelen is nog altijd zeer hoog en de bedragen die criminelen zichzelf op deze manier toe-eigenen, zijn fenomenaal. We kunnen er onze lezers niet voldoende voor waarschuwen. Zopas is alweer een nieuwe trend tevoorschijn gekomen.

Bel niet terug naar nummers die je niet kent
ACM ConsuWijzer meldt ons dat een oplichter geld verdient als je zijn nummer terugbelt. Als je terugbelt en de telefoon hoort bellen, is het alsof niemand de telefoon opneemt, maar de oplichters hebben snel opgenomen. Wat je hoort, is een bandje dat het geluid speelt van een telefoon die belt. Je betaalt dus voor de verbinding en de kosten zijn hoog.

Het is heel moeilijk om te achterhalen wie je gebeld heeft, maar aan de eerste cijfers van het telefoonnummer zie je uit welk land er wordt gebeld, je ziet de landcode. Telefoonberichten die uit het buitenland komen, kan je beter niet beantwoorden.

Elk land heeft een eigen, unieke landcode. Voor België is dat +31, voor Nederland +32 bijvoorbeeld. Oplichters gebruiken ook een 0088- of +88-nummer. Ook hiernaar bel je best niet terug. De verbinding gaat via een satelliet, wat een duurdere verbinding is dan normaal. Je krijgt dan een reclamebandje te horen. Hoe langer het gesprek duurt, hoe meer geld de oplichter verdient.

Verwar het +88-nummer niet met het 088-bedrijfsnummer uit Nederland. Het verschil is miniem (0 of +), maar maakt een zee van verschil. Een verbinding met het Nederlandse 088-bedrijfsnummer kost hetzelfde als bellen naar een vast telefoonnummer. Het terugbellen naar 0088 of +88 is andere koek. Doe het dus niet. Trap niet in de val.

TIP – Heb je last van een beller? Blokkeer dan het telefoonnummer. Dan houdt je telefoon de oproepen van dat telefoonnummer tegen. Zo heb je geen last meer van dat nummer. Hoe je het nummer blokkeert, hangt af van je telefoontoestel. Je telefoonaanbieder of verkoper kan je hierover meer informatie geven. Als je gebeld wordt door een onbekend buitenlands nummer (uit Europa), dan kan je dat ook best melden aan www.consuwijzer.nl.

Freddy Michiels