Parkeren in het historische centrum van Antwerpen cover
Parkeren in het historische centrum van Antwerpen cover

Parkeren in het historische centrum van Antwerpen

Gewikt en gewogen

Sinds 1 augustus 2023 geldt in het historische centrum van Antwerpen een parkeerbeleid waarbij alleen nog bewoners met een parkeervergunning en bepaalde vergunninghouders (zorgverstrekkers, sommige ondernemers en autodelers) en personen met een handicap, op straat kunnen parkeren. Wat houdt de nieuwe maatregel in?

De zone ligt tussen de Brouwersvliet en Ankerrui in het noorden, de Leen in het oosten, de Scheldestraat, Kronenburgstraat en Kasteelpleinstraat in het zuiden en de Schelde in het westen. Deze grensstraten liggen zelf niet in de nieuwe parkeerzone.

Parkeren als bewoner

Ben je gedomicilieerd in de parkeerzone? Dan kan je met een parkeervergunning voor bewoners nog steeds gratis en onbeperkt parkeren in de bewonerszone, maar NIET in de volledige nieuwe parkeerzone. Voor deze mensen verandert er dus niets.

Nieuw is wel: de bezoekerspas. Deze bezoekerspas kan je alleen aanvragen als je gedomicilieerd bent in de parkeerzone voor bewoners en vergunninghouders. Hiermee kan je bezoekers digitaal registreren, zodat ze maximaal 3 uur op straat kunnen parkeren tegen 3,80 euro per uur.

Parkeren als bezoeker

Als bezoeker (zonder bezoekerspas) kan je sinds 1 augustus 2023 niet meer op straat parkeren binnen de nieuwe zone voor vergunninghouders. Je kan wel nog steeds het centrum bereiken met tram, bus, trein, taxi, DeWaterbus, deelmobiliteit of (elektrische) fiets. Kom je met de auto? Parkeer dan in één van de 9 Park-and-Rides aan de stadsrand of in een publieke betaalparking in het stadscentrum.

Opgelet: bezoekers met een elektrische wagen kunnen zonder parkeervergunning niet parkeren bij de publieke laadpalen op straat in het historische centrum. Elektrisch laden kan nog steeds in de publieke parkings.

Personen met een handicap

Parkeren met een parkeerkaart voor personen met een handicap, kan nog steeds gratis, op voorwaarde dat je je nummerplaat vooraf eenmalig registreert. Voor de registratie heb je volgende documenten nodig: een foto of scan van je parkeerkaart voor personen met een handicap en de nummerplaat die je wil registreren. Opgelet: ook na registratie moet je je parkeerkaart voor personen met een handicap altijd duidelijk leesbaar, in het zicht leggen.

Opgelet: aan de Nationalestraat kan je met een kaart voor personen met een handicap alleen parkeren op de voorziene plaatsen tijdens de winkeluren (maandag tot zaterdag van 9-18 uur). Buiten de winkeluren, op zon- en feestdagen en op 11 juli, kan je zowel parkeren op de voorziene plaatsen als op alle andere plaatsen.

Parkeren als ondernemer

Woon je ook in de zone voor bewoners en vergunninghouders? Dan kan je met een parkeervergunning voor bewoners in jouw bewonerszone blijven parkeren. Vraag dus zeker een vergunning aan.

Ben je als ondernemer niet gedomicilieerd in de zone voor bewoners en vergunninghouders? Dan kan je parkeren in één van de vele publieke betaalparkings. Controleer vooraf wel steeds de maximaal toegelaten hoogte.

Moet je op regelmatige basis werken uitvoeren in de stad? Kijk dan na of voor jouw beroepscategorie een parkeervergunning voor ondernemingen kan worden aangevraagd. Je kan ook afspraken maken met de bewoners waarvoor je werken komt uitvoeren. Zij kunnen een bezoekerspas voor jou aanvragen of parkeerverbodstekens laten plaatsen. Laden en lossen is nog altijd toegelaten.

Parkeren als zorgverstrekker

Verpleeg- en zorgkundigen, vroedvrouwen, kinesisten en artsen kunnen een parkeervergunning voor zorgverstrekkers aankopen. Deze parkeervergunning is geldig in alle parkeer- en tariefzones, inclusief de parkeerzone voor bewoners en vergunninghouders.

Parkeren met een deelwagen

Gebruik je een deelwagen van een professionele aanbieder (Poppy, Cambio, Green Mobility of Miles Mobility)? Dan kan je nog altijd in heel de stad parkeren, ook in de parkeerzone voor bewoners en vergunninghouders.

Heb je een particuliere autodeelvergunning voor de bewonerszones Sint-Andries, Theaterbuurt Meir, Historisch Centrum of Universiteitsbuurt? Dan kan je nog altijd gratis en zonder tijdslimiet in je eigen bewonerszone parkeren.

Parkeren in de Nationalestraat

Sinds 1 augustus 2023 kan je in de Nationalestraat max. 30 minuten te betalen parkeren tijdens de winkeluren (maandag-zaterdag van 9-18 uur). Het tarief is 3,80 euro en betalen kan je via app, sms (ANX02), automaat.

Buiten de winkeluren kunnen alleen bewoners en vergunninghouders parkeren in de Nationalestraat.

Laden en lossen

Laden en lossen blijft toegestaan, uitsluitend voor de tijd die nodig is om uit te laden of personen in of uit te laten stappen.

Meer informatie over parkeren in Antwerpen vind je op de website www.antwerpen.be.

Beeld parkeerzone vergunninghouders en grensstraten: © stadantwerpen

Freddy Michiels

Afbeelding